China: demonstranten Hongkong overtreden 'één land, twee systemen'-regels
Volgens China hebben "radicale demonstranten" in Hongkong de regels overtreden als het gaat om het 'één land, twee systemen'-stelsel. Dat zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken na wederom een onrustige dag in Hongkong.
Onder meer het kantoor van de Chinese vertegenwoordiger in Hongkong werd besmeurd door anti-regeringsdemonstranten. Daarna werden bij een station diezelfde demonstranten met stokken en stalen pijpen weer aangevallen door een gewapende groep.
Eerdere noemde de Chinese staatskrant de protesten voor het kantoor, en in het bijzonder het besmeuren van het Chinese embleem met eieren en inkt, al "onduldbaar": "De centrale autoriteit mag niet ondermijnd worden", schreef de krant in een commentaar op de voorpagina.
Onderzoek naar geweld
Het land reageerde niet op de aanval op de anti-regeringsdemonstranten, waarbij zeker 45 mensen gewond raakten. Een persoon zou in kritieke toestand verkeren, aldus persbureau AP.
Regeringsleider Carrie Lam zei vandaag in een persconferentie dat ze een onderzoek laat instellen naar het "ontoelaatbare" geweld tegen de demonstranten. Speculaties dat de gewapende aanvallers door China ingehuurde gangsters waren, noemde ze "ongefundeerd".
Op sociale media verschenen van de aanval:
Ook was er kritiek op het optreden van de politie. Agenten zouden bij het treinstation zijn weggelopen toen de demonstranten werden aangevallen en ze sloten hun kantoren.
Volgens politiebaas Stephen Lo was dat uit veiligheidsoverwegingen, omdat zijn manschappen zwaar in de minderheid waren; ze waren op andere plekken in de stad ingezet.
Oplopende spanning
De protesten in Hongkong duren nu al zeven weken en begonnen met een opstand tegen omstreden uitleveringswet, die regeringsleider Lam inmiddels voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld.
Volgens de demonstranten poogt Peking de grip op Hongkong te verstevigen. Ze willen dat Lam vertrekt, die in hun ogen te weinig doet om de aparte status van Hongkong in China te beschermen.
In 1997 werd de voormalig Britse kroonkolonie overgedragen aan China. Wel werd daarbij afgesproken dat de regio een bijzondere status kreeg, met eigen wetten en een eigen politiek systeem.