NOS NieuwsAangepast

Vierdaagse zit erop, feest in Nijmegen gaat nog door

  • ANP
  • ANP
    Wandelaars komen over de finish
  • Omroep Gelderland

In Nijmegen is de 103de editie van de Nijmeegse Vierdaagse afgelopen. Zo'n 41.235 wandelaars hebben de tocht uitgelopen, 345 hebben de laatste dag opgegeven. Dinsdag begonnen zo'n 44.000 mensen aan de Vierdaagse.

In Nijmegen wordt nog volop feestgevierd. De binnenstad is volgestroomd met feestgangers die de dag willen afsluiten bij de Vierdaagsefeesten.

De wandelaars hadden tot 18.00 uur de tijd om zich bij de organisatie te melden na binnenkomst. Dat was een uur langer dan op de andere dagen, omdat de organisatie rekening hield met extreme drukte op de laatste kilometers van de route in Nijmegen.

De route van vandaag voerde de lopers traditiegetrouw richting Cuijk, en weer terug naar Nijmegen. Ze gingen onder meer over een speciaal voor de Vierdaagse aangelegd ponton over de Maas, tussen Cuijk en Middelaar.

Als eerste over de finish

Rond 08.45 uur vanmorgen kwam rolstoeler Ronald van Dort uit Ridderkerk na 50 kilometer als eerste de Via Gladiola (St. Annastraat) op, gevolgd door loper Paul Jansen uit Rosmalen.

Van Dort kwam ook vorig jaar als eerste over de finish, toen rond 08.30 uur. Hij zit in een rolstoel omdat hij in 2008 tijdens een militaire missie in het Afghaanse Uruzgan met een verkenningsvoertuig op een bermbom reed. Daarbij verloor hij beide benen. Vorig jaar deed hij mee aan de 40 kilometer, dit jaar legde hij vier keer de 50 kilometer af, schrijft Omroep Gelderland.

Dick Koopman (88) heeft vandaag zijn zeventigste Vierdaagse uitgelopen. De Alkmaarder viel gisteren tijdens de derde etappe, maar liep vandaag toch 30 kilometer. Zijn rivaal, recordhouder Bert van der Lans (87), moest opgeven nadat hij dinsdag na het lopen zijn sleutelbeen had gebroken. Hij liep voor de 72ste keer mee.

Kijk hier de reacties van mannen die als eersten over de finish kwamen:

Eerste deelnemers over de finish: 'Het pakte lekker uit vanochtend'

De intocht verliep niet helemaal zonder incidenten. De politie haalde vanmiddag actievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion uit de intocht. De actiegroep wil dat er meer maatregelen tegen klimaatverandering worden genomen. Volgens de regels van de Vierdaagse zijn politieke uitingen op het parcours verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl