Generaal Jamal Omar (midden)
NOS NieuwsAangepast

Onrust terug in Sudan: '16 militairen opgepakt na couppoging'

De autoriteiten in Sudan zeggen dat er een staatsgreep is verijdeld. Op de staatstelevisie werd gisteravond aangekondigd dat zestien militairen zijn opgepakt, onder wie twaalf officieren. Het is daardoor weer onrustig in het land.

Het is onbekend hoe de couppoging in zijn werk ging. Een generaal zei in een live-toespraak alleen dat de coup is voorkomen, maar gaf verder geen details. "En veel meer dan hij gezegd heeft weten we op dit moment niet", zei correspondent Koert Lindijer vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De aankondiging van de coup kwam op het moment dat de militaire raad de laatste details besprak van een overgangsregering. Daarover werd vorige week een overeenkomst bereikt. "Dit is een poging om de overeenkomst tegen te houden die de weg moet openen naar de eisen van het Sudanese volk", zei de generaal.

Sommige militairen en officieren waren nog in functie, anderen al met pensioen:

Sudanese militaire raad: 'De staatsgreep was gepland door een groep hoge officieren'

Verzet binnen het leger

Lindijer ziet dat de bezorgdheid nu na de hoopvolle ontwikkelingen van vorige week terug is. "Er is duidelijk verzet onder militairen tegen wat er nu is afgesproken met de burgerbeweging. Bepaalde praktijken van het leger moeten met de komst van de overgangsregering stopgezet worden." Hij denkt bijvoorbeeld aan de illegale export van goud. Daar verdienen hooggeplaatste militairen op dit moment miljoenen mee.

Toch wijst Lindijer er ook op dat de afspraken die op tafel liggen rond een overgangsregering bij de burgerbeweging ook niet met open armen ontvangen zijn. "Ze waren opgetogen dat na maanden van spanningen en een tekort aan consumptiegoederen de rust was teruggekeerd. Maar het is voor hen een zwak akkoord."

Overgangsregering en verkiezingen

Afgesproken is dat er voor drie jaar een overgangsregering aangesteld wordt door de militairen en de burgervertegenwoordiging. "Maar de eerste anderhalf jaar zwaaien de militairen de scepter. Zij krijgen dus eerst de kans om te regeren. Je moet daardoor meegaan in de eerlijkheid van de militairen, en het wantrouwen is groot." Ondanks het gebrek aan vertrouwen en de couppoging zal het akkoord zaterdag ondertekend worden. Dat zei een diplomaat van de Afrikaanse Unie vrijdag een paar uur na het nieuws over de couppoging.

De voormalige leider Omar al-Bashir werd in april afgezet door het leger en sindsdien regeert een militaire raad in Sudan. De afgelopen weken werden in het land grote demonstraties gehouden vanwege onvrede over die raad. De protesten werden met veel geweld neergeslagen. Daarbij vielen meer dan honderd doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl