Demonstranten in Khartoem EPA

In Sudan is opnieuw door tienduizenden mensen gedemonstreerd, onder meer in de hoofdstad Khartoem. Bij de demonstraties zijn meerdere doden en tientallen gewonden gevallen. Het Sudanese staatspersbureau SUNA spreekt van zeven doden en 181 gewonden.

De demonstranten willen een burgerregering in plaats van het militaire bestuur dat sinds drie maanden aan de macht is. Een hoge militair zei eerder al op de staatstelevisie dat er scherpschutters actief zijn die drie leden van de veiligheidsdiensten en vijf of zes burgers hebben geraakt.

Bij wie die scherpschutters horen, zei generaal Mohamed Hamdam Dagalo er niet bij. "De scherpschutters zullen zich voor hun daden moeten verantwoorden", zei hij.

Op beelden is te zien dat er paniek uitbreekt als er wordt geschoten:

'Scherpschutters actief op daken in Sudan tijdens demonstraties'

Het leger verdreef drie maanden geleden na maandenlange protesten de dictator Bashir. Sindsdien heeft het leger de macht in handen. Er volgden maandenlange sit-ins. Gesprekken met de leiders van de protesten over een overgangsregering werden gestaakt nadat het leger op 3 juni op gewelddadige wijze een tentenkamp in Khartoem opdoekte. Ook stopten toen de grootschalige protesten.

Vandaag zijn er voor het eerst weer grote demonstraties in het Oost-Afrikaanse land. Oppositiepartijen hadden daartoe opgeroepen. Het is precies 30 jaar geleden dat Bashir de coup pleegde, waarmee hij in 1989 de laatste gekozen regering verdreef en de macht greep. Het leger en de politie zijn massaal aanwezig op straat. Er zou traangas zijn gebruikt tegen de demonstranten.

Sinds begin juni zijn volgens de demonstranten zeker 128 mensen om het leven gebracht door het leger. De militairen zeggen dat er 61 dodelijke slachtoffers zijn, onder wie drie leden van de veiligheidsdiensten.

STER reclame