NOS Nieuws

Wekdienst 6/7: groot latinfestival in Amsterdam en Tour de France begint

Goedemorgen! Vandaag begint in Brussel de Tour de France, danst Amsterdam op latinmuziek bij het Pal Mundo-festival en is het nieuwe Nederlandse regeringsvliegtuig voor het eerst te bewonderen.

In het noorden is het bewolkt en valt er soms regen, in het zuiden is het zonnig. De maxima liggen tussen 17 en 27 graden. De komende dagen is het minder warm met maxima rond 18 graden. Er zijn perioden met zon en op veel plaatsen blijft het droog.

Het weer van 6 juli

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Duizenden liefhebbers van Spaanstalige muziek gaan in Amsterdam los op het grootste latinfestival van Europa: Pal Mundo. Onder anderen Bad Bunny en Karol G treden op, artiesten met honderden miljoenen views op YouTube.
  • In Brussel gaat de 106de editie van de Tour de France van start. Je kunt vanaf 11.55 uur live meekijken op NPO 1, NOS.nl en in de app. Tot en met de finish in Parijs kun je ook elke middag vanaf 14.00 uur luisteren naar Radio Tour de France op NPO Radio 1. En bekijk hier onze speciale Tourpagina.
  • Zo'n 3000 mensen hebben zich aangemeld om het nieuwe Nederlandse regeringsvliegtuig te bewonderen. Die staat op vliegbasis Woensdrecht. Het toestel, dat zo'n 90 miljoen euro heeft gekost, is bedoeld voor leden van het Koninklijk Huis en het kabinet.

Wat heb je gemist?

Tussen Duitsland en Italië dreigt een nieuwe rel over het redden van bootmigranten op de Middellandse Zee. De Duitse reddingsorganisatie Sea-Eye nam in internationale wateren bij Libië 65 mensen op die op een overvolle boot naar Europa probeerden te komen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini roept zijn Duitse collega Seehofer dringend op om de verantwoordelijkheid voor de migranten op zich te nemen. Hij verbiedt Sea-Eye naar Italië te varen.

Sea-Eye pikt de bootmigranten op van de Middellandse Zee

Ander nieuws uit de nacht:

  • De aanklagers van Willem Holleeder hebben tijdens het strafproces hulp gekregen van een psycholoog met kennis van psychopathie om Holleeder te doorgronden, vertellen de twee in de Volkskrant. Van de psycholoog kregen zij het advies "nul contact met hem op te bouwen", om te voorkomen dat hij greep op hen kreeg.
  • Het Amerikaanse Openbaar Ministerie wil bijna 13 miljard dollar hebben van de Mexicaanse drugsbaas Joaquin Guzman, beter bekend als El Chapo. Hij werd in februari veroordeeld voor drugshandel en -smokkel en afpersing. Het bedrag zou gelijkstaan aan het geld dat hij daarmee heeft verdiend.
  • De archeologische stad Babylon bij Bagdad heeft de status van werelderfgoed gekregen van de VN-organisatie Unesco. Irak hoopt dat de erkenning toeristen trekt naar het door oorlog verscheurde land.

En dan nog even dit:

Wie denk je dat dit moet voorstellen? Kleine hint: het standbeeld staat in Slovenië...

Niet iedereen is even blij met dit standbeeld van Melania Trump

Als je had geraden dat het Melania Trump was, dan had je het goed. Het standbeeld staat sinds gisteren vlak bij Sevnica, waar de Amerikaanse presidentsvrouw opgroeide. Het werd door een lokale kunstenaar met een kettingzaag uit een boomstam gezaagd.

Het kunstwerk leidt tot gemengde reacties in het dorp en op sociale media. Sommigen vinden het een mooi eerbetoon voor wellicht de beroemdste Sloveen, anderen denken dat het een grote grap is.

Het standbeeld van Melania Trump is gezaagd uit een lindeboom

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl