El Chapo na een arrestatie in 2014
NOS Nieuws

VS eist 12,7 miljard dollar van drugsbaas El Chapo

Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten eisen 12,7 miljard dollar van de Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzman, nu hij is veroordeeld voor drugshandel en -smokkel en afpersing.

Dat bedrag staat volgens de aanklagers gelijk aan de straatwaarde van de cocaïne, heroïne en wiet die de kartelbaas heeft verhandeld. Niet duidelijk is hoe justitie dit geld kan innen. Volgens een advocaat van Guzman is de Amerikaanse justitie er nog niet in geslaagd "ook maar een cent" van hem te lokaliseren.

De 62-jarige Guzman, een kopstuk van het zogeheten Sinaloa-kartel, maakte naam in de drugswereld door cocaïne te smokkelen door tunnels onder de grens tussen Mexico en de VS.

In 2014 gebruikte hij ook een tunnel om aan de Mexicaanse politie te ontkomen. Die was aangelegd onder een badkuip op zijn onderduikadres. Later wist hij uit een zwaarbeveiligde gevangenis te ontsnappen.

In 2016 werd hij weer opgepakt en uitgeleverd aan de VS. Guzman is inmiddels schuldig bevonden. Zijn straf hoort hij op 17 juli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl