Maarten van der Weijden vorig jaar tijdens zijn Elfstedenzwemtocht
NOS Nieuws

Wekdienst 21/6: tweede poging Elfstedenzwemtocht en Malek F. voor de rechter

Goedemorgen! De komende vier dagen probeert olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden de Elfstedenzwemtocht te volbrengen. En in Amsterdam worden de hoogste wetenschappelijke onderscheidingen uitgereikt: de Spinoza- en Stevinpremie.

Vandaag wordt het zonnig, wel kunnen er vooral in het binnenland wat buien vallen. Het wordt 18 tot 21 graden. Het weekend verloopt vrij zonnig en droog. De temperatuur loopt geleidelijk op tot 28 graden op zondag.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Haagse Malek F. staat voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht dat hij in mei vorig jaar drie mensen neerstak in Den Haag. Ook rende hij twee andere slachtoffers met een mes achterna. De zaak draait om de vraag of F. moet worden beoordeeld als terrorist of als verwarde man.
  • Vandaag weten we wie de Spinozapremie en de Stevinpremie krijgen, de hoogste Nederlandse onderscheidingen voor wetenschappers. De 'winnaars' krijgen ieder 2,5 miljoen euro. Dat kunnen ze besteden aan wetenschappelijk onderzoek.
  • In Leeuwarden begint Maarten van der Weijden aan zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Vorig jaar moest de langeafstandszwemmer zijn tocht na 163 kilometer en ongeveer 55 uur staken omdat hij ziek werd. Nu gaat Van der Weijden meer eten en iets meer slapen, zegt hij zelf.

Wat heb je gemist?

De leiders van de EU-lidstaten hebben op een top in Brussel geen akkoord bereikt over de benoemingen voor enkele belangrijke functies. Onder meer de benoeming van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie stond op de agenda.

De regeringsleiders hebben tot ongeveer 02.00 uur 's nachts vergaderd over de benoemingen. Na afloop zeiden premier Rutte en EU-president Tusk dat er voor geen enkele kandidaat een meerderheid was. Volgens de Estse premier Juri Ratas liggen alle namen nog op tafel.

Op 30 juni volgt er een nieuwe top, waar de EU-leiders verder praten over de invulling van de functies. Dan moet onder meer ook een nieuwe EU-buitenlandchef en een nieuwe voorzitter van de Europese Raad worden aangewezen.

Vertrekkend voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Nederlandse voetbalvrouwen plaatsten zich gisteren als groepswinnaar voor de achtste finales van het WK. In Reims won Oranje met 2-1 van Canada. In de 54ste minuut kopte Anouk Dekker Nederland op voorsprong. In de 75ste minuut kwam daar een doelpunt bij van Lineth Beerensteyn.

Een derde doelpunt kwam er bijna door een bijzondere actie van Vivianne Miedema. Ze deed een zogenoemde 'Van Basten tegen Engeland in 1988'. Bekijk hier de beelden:

Vivianne Miedema doet een 'Van Basten tegen Engeland'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl