liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ov-staking: zoals verwacht drukker op de weg, lengte files valt mee

  • Bijna het hele openbaar vervoer ligt vandaag plat, dat betekent amper bussen, metro's, treinen en trams in het hele land.
  • Aan de oproep om niet naar stations te komen is gehoor gegeven: die zijn veelal leeg.
  • Er wordt gestaakt voor betere pensioenen. Lees hier meer over het waarom van de staking.
liveblog gesloten

Spits in volle gang, geen extreme drukte

De avondspits is nu in volle gang, maar nog altijd is er geen sprake van extreme drukte op de weg, zegt Rijkswaterstaat. "Het totaal aantal kilometers file is al boven de 200 kilometer gestegen, maar dat is nog steeds geen extreme drukte."

Bovendien is de drukte niet alleen het gevolg van de ov-staking. "Vooral rondom Amsterdam is het drukker dan normaal, maar hier zijn ook meerdere incidenten gebeurd."

'Op de fiets door de IJtunnel, once in a lifetime'

Kinderen in Amsterdam die vandaag naar school gingen, mochten voor een keertje op de fiets door de IJtunnel. Dat ze daardoor langer onderweg waren, vonden ze over het algemeen niet zo erg.

'Op de fiets door de IJtunnel, once in a lifetime'

NS-topman zegt sorry

President-directeur van de NS Roger van Boxtel heeft zijn excuses aangeboden aan reizigers voor het treinverkeer dat plat ligt. "Vanuit de NS zeg ik altijd sorry naar de reiziger. Ik begrijp dat mensen soms willen staken, maar het is jammer dat het af en toe het openbaar vervoer treft." Van Boxtel zei dat op het centraal station in Amsterdam, waar hij een bezoek bracht aan medewerkers die wel aan het werk zijn.

Veel mensen gaven gehoor aan de oproep van vakbonden om te gaan staken. "Dan geldt het adagium, niet klagen maar dragen. Morgen is de politiek aan zet, die moet het pensioenconflict oplossen."

Van Boxtel op Amsterdam Centraal

ANWB: drukte valt mee door goed weer

De avondspits is vroeger op gang gekomen dan normaal, maar het valt vooralsnog mee met de drukte. "Het is iets drukker dan normaal. Maar het is een stuk beter dan vanochtend. Toen speelde de regen ook een rol. Het is nu prima weer", zegt een ANWB-woordvoerder tegen het ANP.

Rond 16.00 stond er ongeveer 225 kilometer file. De meeste files zijn nog niet heel lang.

Elektrische deelauto's populair

De ov-staking leidt ertoe dat veel mensen een elektrische deelauto nemen. Car2go meldt zelfs dat nooit eerder zoveel elektrische auto's van het bedrijf rondreden in Amsterdam. Ritjes naar Schiphol zijn ook populair. "Wij begrijpen dat het voor mensen lastig wordt om vandaag van A naar B te reizen. Autodelen is in het dagelijks leven een goede aanvulling op stedelijk openbaar vervoer, maar tijdens de ov-staking is het vooral een handig alternatief", zegt locatiemanager in Amsterdam Robert Bosman.

Langs het spoor lopen? 'Absoluut niet!'

Voor de mensen die zich afvragen of ze langs de trein- en metrosporen mogen lopen, nu er weinig openbaar vervoer rijdt, heeft de NS een duidelijke boodschap:

Bijna geen nachttreinen, morgenochtend mogelijk hinder

Omdat er tot 04.00 uur gestaakt zal worden, rijden er niet of nauwelijks nachttreinen, meldt de NS. Dat kan mogelijk ook morgenochtend tot problemen leiden. "Woensdag 29 mei staan onze treinen misschien op andere plekken dan gepland, het treinverkeer kan mogelijk ook dan nog hinder ondervinden van de landelijke pensioenactie."

Landelijk 9 procent minder verplaatsingen

Doordat meer mensen vanwege de aangekondigde staking besloten thuis te blijven, nam het aantal verplaatsingen in Nederland vanochtend met 9 procent af. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Verplaatsingspanel. In de Randstad was dat zelfs 22 procent.

Naast thuiswerken pakken meer mensen de auto. Het aantal autoverplaatsingen nam met 9 procent toe. Fietsen blijkt geen goed alternatief: het aantal fiets- of voetgangersverplaatsingen nam met 17 procent af, vermoedelijk door het slechte weer.

Eerste files avondspits dienen zich aan

Zoals verwacht zijn de eerste files eerder ontstaan dan normaal, meldt Rijkswaterstaat. Zo staat er op de A10 bij Amsterdam een file bij Amstel en de Coentunnel. Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag is er langzaam rijdend verkeer tussen knooppunt Burgerveen en Hoogmade.

Meer dan helft verwachte reizigers weg

Om 15.00 uur waren op Schiphol 37.183 reizigers vertrokken en 32.861 aangekomen. Dat is meer dan de helft van het totale aantal dat de luchthaven vandaag verwacht.

Het zal voorlopig druk blijven op de weg naar Schiphol, maar er zijn nog geen grote problemen ontstaan. "Dat luchtvaartmaatschappijen en reizigers in de aanloop naar vandaag circa 10 procent van de tickets hebben omgeboekt, zorgt voor de nodige verlichting op de toegangswegen", schrijft Schiphol.

Autoverkeer Schiphol flinke operatie

Het is een hele operatie om het autoverkeer op Schiphol in goede banen te leiden. Door de landelijke ov-staking komen er drie tot vier keer meer auto's naar de luchthaven dan normaal.

Een team van 31 handhavers en achttien verkeersregelaars moet zorgen voor een goede doorstroming. Vooralsnog lijkt dat aardig te lukken, constateert Henk van der Meer, de manager van de afdeling die gaat over het toezicht en handhaving op Schiphol.

Voor de gelegenheid is er op de zesde verdieping van de terminal een actiecentrum ingericht, vanwaar er een goed overzicht is op de drukte.

De speciale aanpak moet voorkomen dat het verkeer vastloopt en mensen zoals vorig jaar bij de grote stroomstoring op de snelweg uit de auto stappen om hun vlucht te halen. De vertraging is rond het middaguur vanaf de A4 tussen de drie en vijf minuten, zegt Van der Meer.

  • ANP
    Drukte bij de taxi standplaats op Schiphol
  • ANP
    Drukte op kiss & ride op Schiphol
  • ANP
    Medewerkers van Schiphol delen flyers uit met informatie over de staking
  • ANP
    Reizigers zoeken hun weg op station Schiphol
  • ANP
    Drukte op aanrijroute naar Schiphol

Geen problemen met thuiswerken

Door de ov-staking van vandaag hebben sommige werknemers ervoor gekozen om thuis te werken. Veel mensen vinden het niet erg om zo nu en dan niet te hoeven pendelen:

'Niet knippen, maar vegen'

In Velsen-Noord heeft kapper Jan Waagmeester ook last van de staking. De pont bij Velsen vaart vandaag namelijk niet. Daarom kunnen voetgangers en fietsers het Noordzeekanaal niet oversteken. De alternatieve route over de sluis is ook nog een afgesloten. Een aantal afspraken zijn daarom verzet. "Het wordt dus niet knippen, maar vegen vandaag", zegt Waagmeester tegen NH Nieuws. Hij maakt er vandaag het beste van. "Nee, ik maak me niet meer zo druk hoor. Dan maak ik het hier netjes met de bezem, lees ik mijn krantje, en loop ik morgen een stapje harder."

80 vluchten geannuleerd op Schiphol

Zo'n tachtig vluchten zijn dinsdag op Schiphol geannuleerd vanwege de landelijke ov-staking. Volgens een woordvoerder van de luchthaven hebben veel passagiers gebruik gemaakt van de mogelijkheid hun vlucht gratis om te boeken.

Door de staking kwamen veel mensen met de auto naar de luchthaven. Er ontstond daardoor file op de A4 en mensen werden met matrixborden gewaarschuwd dat ze niet uit mochten stappen. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete van 240 euro. De ov-staking leidt vooralsnog niet tot grote problemen op de luchthaven. "De situatie op en rond Schiphol is beheersbaar", klinkt het. "Mensen zijn goed voorbereid op de stakingen in het openbaar vervoer en de gevolgen daarvan."

Op last van de rechter rijdt vier keer per uur een trein tussen Hoofddorp en Amsterdam Centraal, via Schiphol. De luchthaven heeft extra personeel ingezet om het verkeer buiten in goede banen te leiden en onwetende reizigers te informeren. Zo worden bij de bagagebanden in de aankomsthal flyers uitgedeeld over de staking.

Popcorn en filmavond op school

Dertig leerlingen van de Rotterdamse havo/vwo voor muziek en dans hebben afgelopen nacht op school geslapen. Vandaag is een belangrijke repetitie, en door de ov-staking hadden ze anders niet op school kunnen komen.

Slapen op school: 'Lekker kletsen en gewoon fun hebben'

Thuiswerken is voor sommige mensen vandaag ook een optie

'Vandaag aansluiten in de file, zag ik niet zo zitten'

'Dat moeten ze vaker doen'

Op Utrecht Centraal zijn de schilders wel blij met de ov-staking. "We kunnen lekker onze gang gaan, en er zijn geen mensen die ergens tegenaan kunnen lopen", zegt een schilder tegen RTV Utrecht. "Dat moeten ze vaker doen", lacht hij. Op een normale dag letten veel reizigers niet op en raken ze met hun spullen pas geverfde palen en hekjes aan.

Schilders op leeg Utrecht CS: 'Perfect, dat moeten ze vaker doen'

'Verhoging pensioenleeftijd doet mij zeer'

Een andere medewerker van de NS vertelt dat ze staakt omdat de pensioenleeftijd de afgelopen decennia steeds verder omhoog is gegaan. "Ik ben 28 jaar geleden in dienst gekomen bij de NS en toen was de verwachte pensioenleeftijd 61 jaar. Daar heb ik keihard voor gewerkt en keihard aan meebetaald. Het doet mij zeer dat die leeftijd nu omhoog is gegaan naar 70 jaar."

Weer rustig op de weg

Na de drukte in de ochtendspits vanochtend is het nu weer rustig op de weg. Vrijwel alle files zijn inmiddels opgelost, meldt de ANWB.

Waarom er gestaakt wordt:

IJtunnel open voor fietsers, dat ziet er zo uit:

Alleen vandaag: fietsen door de IJtunnel

Staker: eerder pensioen voor zware beroepen

In het NOS Radio 1 Journaal vertelt een van de actievoerders waarom hij vandaag staakt. Hij staat met een groepje in de stationshal van Amsterdam CS. "Dit gaat iedereen aan", zegt hij. "Dit is een conflict met de overheid niet met de NS." Hij zegt dat hij zich gesteund voelt door de NS, maar wil wel "gezond de eindstreep halen".

De beroepen conducteur en machinist vallen volgens hem in de categorie 'zwaar'. "We ervaren agressie, zelfdoding op het spoor en hebben onregelmatige roosters. Uit onderzoek blijkt dat mensen met zware beroepen tien jaar korter leven. Dus het klopt niet dat iedereen ouder wordt, zoals het kabinet zegt. De mensen voor wie dat niet geldt, moet je dan ook compenseren lijkt me."

'Meeste Nederlanders vinden dat AOW-leeftijd te snel stijgt'

De meeste Nederlanders vinden dat de AOW-leeftijd te snel stijgt. Volgens vakbond CNV vindt 68 procent dat de pensioenleeftijd bevroren moet worden. Onder vrouwen is het percentage nog hoger; 79.

Bijna de helft van de ondervraagden is bang om de pensioenleeftijd niet gezond te halen en 87 procent vindt dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen moeten kunnen. Verder steunt 65 procent de acties van vandaag.

Op school slapen voor belangrijke repetitie

Op de kunstvakhogeschool Rotterdam, Codarts, bleven studenten vannacht slapen. Door de ov-staking zou het vandaag lastig zijn om op school te komen, en er is vandaag een belangrijke repetitie. Een verslaggever van RTV Rijnmond maakte ze vanochtend wakker, zo zijn ze zeker op tijd:

'Het wordt tijd dat het kabinet reageert'

De ov-staking van vandaag is de grootste in 15 jaar tijd. Over de reden zijn vakbonden duidelijk: "er staat nu echt wat op het spel", zegt FNV-bestuurder Tuur Elzinga:

FNV: het wordt tijd dat het kabinet op onze eisen reageert

Leeg station Alphen aan den Rijn

Veel stations zijn vandaag uitgestorven, omdat reizigers goed op de hoogte zijn van de staking. Er rijden alleen een aantal treinen in de regio en de NS blijft actief van en naar Schiphol. De rest is vanwege de landelijke ov-staking uitgevallen. Zo zag zag collega John van der Tol vanochtend ook een leeg station Alphen aan den Rijn:

Treinstation Alphen aan den Rijn

Regionale omroepen helpen reizigers

NH Nieuws en Omroep Brabant hebben beiden een service opgezet om gestrande reizigers te helpen.

NH Nieuws rijdt rond met een grote redactiebus. Zo kon een medewerker van Opleidingsbedrijf Installatiewerk toch naar zijn werk. ""Ik hoopte dat mijn collega's me zouden ophalen, maar als dit niet lukt, ga ik naar huis." Hij werd geholpen met de de bus van de regionale omroep.

Het 'Brabants Buske' is ondertussen een kleinere variant van de bus in Noord Holland. Die haalt mensen op en brengt ze naar hun bestemming. Zo brachten ze een juf naar school, zodat ze tóch les kan geven aan groep drie:

Heel soms rijden bussen wel

Het openbaar vervoer ligt grotendeels stil, maar er zijn een paar bussen die wel gewoon rijden. Lijn 346 in Haarlem is er een van. De chauffeur van die bus zei vanochtend tegen NH Nieuws dat hij met een dilemma zat. "Je wil met de stakers meedoen, maar ook dienstverlenend overkomen. Ik weet dat veel mensen de bus nodig hebben."

Ook in Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland rijden sommige bussen wel.

Vrouw moet bijkomen na ritje door IJtunnel

Omdat in Amsterdam door de staking ook de pont niet vaart is de IJtunnel vandaag open voor fietsers. Zo komen ze van Noord-Amsterdam toch in het centrum. Veel mensen vinden dat een mooie ervaring, maar de tunnel blijkt op de fiets ook flink wat pittiger dan met de auto:

Piek van 696 kilometer file

Door de ov-staking is het uiteraard drukker op de weg dan normaal. De ANWB zegt dat er geen sprake is van extreme omstandigheden, maar vooral in de randstad staan er veel files. Ook rond Groningen en richting Enschede is het vanochtend druk. De ANWB meldt een piek van 696 kilometer file rond kwart voor 8. Verwacht wordt dat de drukte op de weg nu af zal nemen.

‘Publieksonvriendelijke actie’

Vervoerder Arriva noemt de staking een "publieksonvriendelijke actie". Daardoor "worden reizigers in het hele land de dupe van een conflict waarin de ov-bedrijven geen partij zijn", schrijft het bedrijf in een verklaring. Arriva verwacht dat door het hele land niet of nauwelijks treinen of bussen rijden.

Belangrijkste wedstrijd met lege stoeltjes?

Bij De Graafschap balen ze flink van de ov-staking. Vanavond speelt de club de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: de finale van de play-offs om promotie/degradatie tegen Sparta. De wedstrijd op De Vijverberg is uitverkocht. Normaal komt een groot deel van de 12.600 supporters die in het stadion passen, met het openbaar vervoer. "Die zullen vandaag allemaal op een andere manier moeten pendelen tussen huis en onze club", zegt een woordvoerder. "We hebben extra parkeerplaatsen beschikbaar op wandelafstand van het stadion." De club heeft ook pendelbussen ingezet die tussen het station en het stadion rijden.

Verbaasde reiziger

'Ik dacht dat de bus wel zou komen, maar die komt niet'

Tentamens later inhalen

Sommige hogescholen en universiteiten hebben de tentamens die voor vandaag gepland stonden, geschrapt vanwege de ov-staking. Studenten van onder meer de UvA, Fontys Hogeschool in Utrecht, de Universiteit Utrecht, Hogeschool Rotterdam en Windesheim in Zwolle moeten de toetsen later inhalen. "Tegenwoordig wonen lang niet alle studenten op kamers. Er wordt veel gereisd, maar als al het openbaar vervoer stil ligt, wordt het wel heel ingewikkeld", zegt een woordvoerder van de UvA.

Op de VU in Amsterdam, de Radboud Universiteit, Tilburg University en Universiteit Leiden gaan de tentamens wel (deels) door. Studenten van de VU kunnen gratis een auto huren bij een verhuurbedrijf. Voorwaarde is dat ze met z'n vieren reizen en kunnen aantonen dat ze een tentamen hebben. "We nemen de auto's die voorradig zijn. Heel soms zit er een student tussen die zo brutaal is dat 'ie nog een wens heeft ook. Dat vinden we dan ook wel weer grappig."

Meer dan twee keer zoveel files

"We zitten al op 385 kilometer file, meer dan het dubbele dan normaal op dit tijdstip", laat de ANWB weten. Het is vooral druk op de wegen van Brabant naar de Randstad en rond Rotterdam en Den Haag.

Waarschuwingsbord

Op de wegen richting Schiphol is het bijzonder druk door de ov-staking. Om te zorgen dat mensen die op de A4 in de file staan zich aan de regels houden staat er een waarschuwingsbord: hier niet uitstappen, boete 240 euro.

Verdwaalde toeristen op Amsterdam Centraal

'Een enkele toerist was niet op de hoogte van de ov-staking'

Blije taxichauffeurs

Sommige mensen zijn best blij met de ov-staking van vandaag. Taxichauffeurs bijvoorbeeld. "Zo'n ov-staking mag wel vaker van ons", zegt een chauffeur op Amsterdam Centraal. Hij verwacht een dag met "een beetje extra's. We zullen dus kijken hoeveel we mensen kunnen helpen vandaag", zegt de taxichauffeur in het NOS Radio 1 Journaal.

Veel rood op borden stations

Drukke ochtend- en avondspits

"We denken dat het een heel drukke ochtendspits wordt en ook een hele drukke avondspits zal worden", zei Henk Voerman van Rijkswaterstaat in het NOS Radio 1 Journaal. "We verwachten de eerste files al ruim voor 07.00 uur. Die zullen ontstaan in de regio Rotterdam, want daar regent het ook op dit moment. "

Verder denkt hij dat veel meer files ontstaan op plekken waar het normaal op dinsdag ook al druk is. Hij noemt specifiek de A2 en de A4. "Weggebruikers moeten echt rekening houden met meer files dan gebruikelijk."

Carpoolen via #ovstaking

Alternatief nodig voor het ov? Op sociale media worden onder vermelding van verschillende hashtags, zoals #meerijden, #meeliften, #liftaangeboden, #ovstaking, #carpoolen, veel ritjes aangeboden en gezocht.

Wat willen de stakers?

Eind vorig jaar liepen de onderhandelingen met werkgevers en het kabinet over een nieuw pensioenstelsel spaak. Het kabinet besloot daarna om dan maar zelf te beginnen aan een pensioenhervorming, zonder medewerking van de bonden. Daar moet later dit jaar meer duidelijkheid over komen. De vakbonden zijn daar boos over.

'Reis niet met de trein'

Vandaag wordt er in heel Nederland door nagenoeg al het openbaar vervoer gestaakt. Dit heeft gevolgen voor iedereen die met bus, tram, metro, of trein wil reizen.

De treinen die wel rijden zullen "zeer beperkt en onvoorspelbaar" zijn, meldt de NS. Daarom wordt geadviseerd om niet de trein te nemen en zelfs niet naar het station te gaan.