Honderden aanhoudingen op Dag van de Arbeid in Parijs en in andere steden
In Parijs hebben duizenden mensen de Dag van de Arbeid aangegrepen om te protesteren tegen het beleid van president Macron. Demonstranten gooiden stenen en vuurbommen naar de politie, die traangas inzette om een groep uit elkaar te drijven.
De Franse regering had veel politie ingezet en zei op deze 1 mei hard op te treden tegen relschoppers. Ruim 330 mensen werden aangehouden en 254 van hen zijn in hechtenis genomen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Naast gele hesjes waren ook anarchistische 'black bloc'-demonstranten aan het protesteren.
"Zij verkleden zich heel snel en als ze er helemaal in het zwart en gemaskerd aan komen, gaat iedereen opzij en komt er een soort erehaag. Mensen juichen voor ze en dan richten ze vernielingen aan", zegt correspondent Frank Renout. "Ze gooien winkelgevels kapot met stenen. Het gaat er redelijk hard aan toe."
Na een gewelddadige demonstratie in maart werd een nieuwe wet van kracht die het dragen van maskers tijdens demonstraties verbiedt. Maar tegen maskers wordt niet of nauwelijks opgetreden. "Ik zie heel veel bivakmutsen, maskers en donkere capuchons", zei Renout vanmiddag. Wel wierpen mobiele eenheden relschoppers snel tegen de grond en voerden ze hen af.
Arrestaties in andere landen
In Amsterdam kwamen een paar duizend mensen bij elkaar voor de 1-meiviering. Volgens organisator FNV waren er zo'n 5500 mensen op het Museumplein. Na enkele toespraken vertrokken zij naar de Dam.
Ook in Duitsland, Spanje, Zweden, Denemarken, Griekenland, Turkije en Rusland gingen mensen de straat op. In Istanbul werden 127 mensen aangehouden omdat ze volgens de politie demonstraties probeerden te houden op plekken waar dat niet mocht. In Sint-Petersburg werden tientallen demonstranten gearresteerd.
Duizenden Duitsers demonstreerden voor een Europees minimumloon. Vakbonden hadden opgeroepen tot het protest.
Veel Cubanen protesteerden vandaag tegen nieuwe sancties van de Amerikaanse regering. Met de sancties tegen de Venezolaanse olie-industrie hoopt het Witte Huis de belangrijkste inkomstenbron van de Venezolaanse president Maduro af te knijpen.