De Noord-Koreaanse en Russische leider kort voor het begin van hun gesprekken

Top Poetin en Kim levert 'vruchtbare gesprekken' op

In de Russische stad Vladivostok hebben de Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar ontmoet. De twee schudden elkaar de hand voor het oog van de internationale media en spraken daarna in een universiteitsgebouw een-op-een. De twee leiders spraken na afloop van vruchtbare gesprekken.

De Russische president liet weten Kims pogingen te steunen om de betrekkingen met de VS en Zuid-Korea te normaliseren. Volgens hem is Pyongyang bereid om stappen tot denuclearisering te zetten, maar heeft het land veiligheidsgaranties nodig. Hij bood ook aan om details van de ontmoeting te delen met de Amerikaanse president Trump. "Er zijn geen geheimen", volgens de Russische president.

Poetin liet zich niet uit over de veiligheidsgaranties die Noord-Korea wil. Wel zei hij dat waarschijnlijk meerdere landen hun handtekening onder dergelijke garanties moeten zetten. Hij benadrukte dat zowel Rusland als de VS wil dat Noord-Korea een eind maakt aan zijn nucleaire programma.

Ook spraken Poetin en Kim over de situatie op het Koreaanse schiereiland en hoe die te verbeteren.

"Deze ontmoeting zal bijdragen aan onze betrekkingen"

Kim sprak van open en betekenisvolle gesprekken om vrede en stabiliteit in de regio dichterbij te brengen. Daarvoor zijn volgens de Noord-Koreaanse dictator goede banden tussen Noord-Korea en Rusland een absolute voorwaarde.

Na de topontmoeting tussen beide leiders voeren functionarissen uit Noord-Korea en Rusland vandaag verdere gesprekken.

Reactie Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde de ontmoeting tussen de twee in het licht van het vredesproces constructief. Hij hoopt dat de top een fundament heeft gelegd voor de hervatting van de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea.

Hij prees Poetin voor zijn diplomatieke poging en nodigde de Russische president uit voor een bezoek aan Zuid-Korea. Tegelijkertijd met de top in Vladivostok had Moon een ontmoeting met een hoge Russische veiligheidsgezant.

Eerste keer

Poetin kwam vanochtend naar Vladivostok voor de top. Kim arriveerde gisteren al per gepantserde trein in de Russische havenstad.

Het is de eerste keer dat Kim Jong-un als leider van Noord-Korea een bezoek brengt aan Rusland. Volgens diplomaten zal het Kim op de top vooral te doen zijn om economische hulp van de Russen, na de mislukte top met de Amerikaanse president Trump van twee maanden geleden.

Voor Kim zijn die kernwapens zijn levensverzekering.

Sjoerd den Daas, correspondent in Oost-Azië

Of, zoals Azië-correspondent Sjoerd den Daas het omschrijft in het NOS Radio 1 Journaal: "Kim is in de eerste plaats in de trein gestapt om vrienden te maken." De Noord-Koreaanse leider kampt met een rammelende economie, die wordt geteisterd door internationale sancties.

"Trump heeft in februari tegen hem gezegd: lever je kernwapens in, teken bij het kruisje, dan kunnen we praten over sanctieverlichting." Maar dat is het laatste wat Kim zal doen, zegt Den Daas. "Die wapens zijn echt zijn levensverzekering. En ook de reden dat hij serieus wordt genomen, en dat bijvoorbeeld Poetin nu met hem wil praten."

Bezorgd

Maar Poetin zit ook om een andere reden aan tafel. Volgens Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp heeft de ontmoeting tussen Trump en Kim de Russen zorgen gebaard. "Ze zijn ook bezorgd over het kernwapenprogramma van Pyongyang, maar willen zeker niet dat de Amerikanen achter hun rug om een belangrijke rol gaan spelen in die regio, waar Rusland zulke grote belangen heeft."

Het is nog wel de vraag of Rusland op economisch gebied iets kan betekenen voor Noord-Korea, omdat ook de Russen gebonden zijn aan de internationale sancties die van kracht zijn.

Andere rol

"En Poetin speelt een andere rol op het wereldtoneel dan zeventien jaar geleden", aldus Den Daas. Toen was er ook al een ontmoeting tussen Poetin en de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un. Ook hij stak toen per trein de grens over.

Volgens Den Daas zou Kim nu wel bereid zijn om testlocaties te ontmantelen, in ruil voor een klein beetje sanctieverlichting. "Het beste waar hij op kan hopen, is dat er een soort ruilhandel ontstaat tussen Rusland en Noord-Korea. En dat de Russen ondanks de sancties misschien hier en daar een oogje dichtknijpen. Maar dat lijkt ijdele hoop. Het gaat hier vooral om een klein pr-offensief."

Bekijk hier beelden van de ontvangst van de Noord-Koreaanse leider door president Poetin:

Kim en Poetin spreken elkaar onder vier ogen in Vladivostok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl