Kim Jong-un praat bij aankomst in Vladivostok met de regionale gouverneur AFP

De Noord-Koreaanse leider is per gepantserde trein aangekomen in Vladivostok, voor zijn ontmoeting morgen met president Poetin van Rusland. Kim moet aanmerkelijk korter reizen voor de top dan Poetin, die naar het uiterste zuidoosten van zijn land moet vliegen.

Volgens diplomaten zal het Kim op de top vooral te doen zijn om economische hulp van de Russen, na de mislukte top tussen Kim en de Amerikaanse president Trump van twee maanden geleden. Poetin zal daar niet toe geneigd zijn, menen Russische deskundigen, omdat Rusland gebonden is aan de internationale sancties tegen Noord-Korea. Die zijn van kracht zolang Noord-Korea zijn kernwapenprogramma niet opgeeft.

De top op het eiland Roesski, vlak bij Vladivostok, zal volgens diezelfde deskundigen vooral een vertoon van kameraadschap zijn.

Bij zijn aankomst in Vladivostok stond Kim ook even de pers te woord:

Kim Jong-un warm onthaald in Rusland

Het is Kims eerste bezoek aan Rusland. Bij aankomst zei hij dat met dit bezoek een droom in vervulling is gegaan. Kims vader Kim Jong-il bezocht Rusland drie keer.

Het voornaamste onderwerp van gesprek tussen Kim en Poetin zal het kernwapenprogramma van Noord-Korea zijn, waarbij Poetin volgens een van zijn adviseurs zal voortborduren op de vooruitgang die op dat gebied al geboekt is tussen Trump en Kim. Het Kremlin zegt dat de nucleaire ontwapening alleen kan worden bereikt via het zespartijenoverleg met Noord-Korea, waarbij de VS, China, Rusland, Japan, de EU en de Verenigde Naties zijn betrokken.

STER reclame