Een geëmotioneerde groep donorkinderen omhelst elkaar: de rechter geeft ze toestemming voor een dna-onderzoek
NOS NieuwsAangepast

Spermadokter Karbaat verwekte 49 kinderen met eigen zaad

De 49 mensen die vermoedden dat ze zijn verwekt met zaad van de vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, zijn inderdaad zijn kinderen. Dat blijkt uit dna-testen is vandaag bekendgemaakt.

De in 2017 overleden arts Karbaat maakte in zijn praktijk gebruik van zijn eigen zaad en de rechter gaf onlangs toestemming om zijn dna te openbaren. Daardoor konden de 49 mensen hun dna laten vergelijken met dat van Karbaat.

Duidelijkheid

"Eindelijk kan ik het hoofdstuk afsluiten", zegt Joey, die nu met zekerheid weet wie zijn biologische vader is. "Na een zoektocht van elf jaar kan ik verder met mijn leven. Ik ben blij dat ik eindelijk duidelijkheid heb."

Joey is blij dat Miriam Guttman een documentaire gaat maken. Hij is benieuwd naar de beweegredenen van Karbaat:

'Ik keur het af, maar ben ook nieuwsgierig naar wie hij was'

Advocaat Tim Bueters, die de groep bijstaat, is verheugd dat er na jaren een einde is gekomen aan de onzekerheid die Karbaat heeft veroorzaakt. "Het betekent dat er eindelijk duidelijkheid is voor de kinderen die gematcht zijn."

Bueters zegt dat er nu een procedure wordt opgestart om een schadevergoeding te regelen voor de 49 kinderen.

Inspectie

Eerder was al bekend dat Karbaat 22 kinderen had verwekt. Die kinderen zijn wel door hem erkend. Karbaat insemineerde vrouwen in zijn kliniek in Barendrecht. De inspectie sloot de kliniek in 2009 wegens misstanden.

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children sluit niet uit dat er nog meer kinderen zijn verwekt met het zaad van Karbaat, omdat zijn voorraad sperma is verspreid over verschillende klinieken, ook in het buitenland.

Dit vermoeden is evenwel om verschillende redenen moeilijk hard te maken. Vooral voor 2004 waren inseminaties met donorzaad vaak anoniem. Ook hielden ouders op advies van artsen vaak geheim dat het om donorzaad ging. En bij veel klinieken werd de administratie niet goed bijgehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl