Omhelzingen in de rechtszaal na het vonnis van de rechter
NOS NieuwsAangepast

Donorkinderen krijgen toegang tot dna van sjoemelende spermadokter

Een groep donorkinderen krijgt toegang tot het dna van spermadokter Jan Karbaat om te kijken of hij hun biologische vader is. De rechtbank heeft toestemming gegeven om hun dna te laten vergelijken met dat van Karbaat.

"We zijn ontzettend blij", zegt Merel-Lotte Heij in de rechtszaal. "Dit is heel belangrijk, want ieder kind heeft recht om te weten waar hij vandaan komt."

Ook andere donorkinderen reageren opgelucht:

'Onze rechten als kind doen er toe'

De in 2017 overleden oud-directeur zou in zijn spermadonorkliniek in Barendrecht tientallen kinderen verwekt hebben met zijn eigen zaad. Van 47 kinderen bestaat het vermoeden dat Karbaat de donorvader is. Zij willen met het dna een definitief antwoord krijgen op hun vragen. Het dna-profiel van Karbaat is nu nog geheim en ligt opgeslagen in een kluis.

Volgens de rechter hebben de donorkinderen voldoende onderbouwd dat ze mogelijk kinderen van Karbaat zijn. De anonimiteit die zaaddonoren normaal hebben, is volgens de rechter van ondergeschikt belang, omdat Karbaat als arts zijn eigen zaad gebruikt zou hebben. "Als hij dat heeft gedaan, zonder dit destijds bekend te maken, kunnen zijn weduwe en andere erfgenamen er geen aanspraak op maken dat de anonimiteit van de arts wordt gerespecteerd", aldus de rechter.

De weduwe van Karbaat verzet zich tegen het vergelijken van het dna van haar overleden man met dat van de donorkinderen. De nabestaanden wijzen elke aansprakelijkheid af. Karbaat zelf heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Emotie

Na de uitspraak ging er een zucht van verlichting door de zaal, zegt verslaggever Jeroen de Jager. De potentiële nazaten vielen elkaar geëmotioneerd in de armen. "Zo geweldig, ik ben zo blij dat we volgehouden hebben."

De donorkinderen mogen van de rechter meteen het dna laten onderzoeken en hoeven niet te wachten op een uitspraak in hoger beroep. Dit betekent dat er op korte termijn uitsluitsel kan komen, zegt advocaat Bueters. "We mogen het onderzoek laten uitvoeren en we mogen er ook nog eens direct mee beginnen. Het ligt eraan of we op korte termijn een onderzoeksbureau kunnen vinden en hoelang zo'n onderzoek duurt, maar dat zal niet heel lang gaan duren."

Worstelen met identiteit

"Mijn zoon wil dolgraag weten wie zijn donorvader is", zei Esther Heij vanmorgen al in het NOS Radio 1 Journaal. Haar dochter, Merel-Lotte, en haar zoon zijn verwekt met zaad uit de kliniek van Karbaat.

De moeder vertelde dat haar zoon en sommige andere lotgenoten worstelen met hun identiteit. Ze willen hun gedrag kunnen spiegelen aan hun vader. Voor Heij's dochter zijn andere redenen belangrijker. "Ik wil met name mijn medische dossier op orde krijgen", zegt Merel-Lotte. Ze wil bijvoorbeeld weten of ze erfelijke ziektes heeft. Voor het geval dat ze later kinderen wil.

De sjoemelende arts heeft minimaal 22 biologische kinderen, zei het FIOM in 2017. Dit is het instituut voor ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl