Snorscooters in Amsterdam: helm op en niet meer op het fietspad
Op de meeste fietspaden in Amsterdam mag vanaf vandaag niet meer met een snorscooter worden gereden. Ook moeten bestuurders een helm op.
De maatregel moet de overvolle fietspaden in de stad ontlasten. Ook hoopt de gemeente dat de verkeersveiligheid erbij gebaat is.
Snorfietsen mogen officieel niet harder rijden dan 25 kilometer per uur, maar zijn vaak opgevoerd zodat ze tot 50 kilometer per uur kunnen rijden, de maximumsnelheid voor normale scooters. Die moeten al op de rijbaan.
Verzet
Er is verzet tegen de nieuwe regel. Een petitie tegen het plan werd in een maand tijd 42.000 keer ondertekend. Snorscooteraars zijn bang dat zij gevaar lopen tussen de veel sneller rijdende auto's.
Tientallen boze jongeren op scooters veroorzaakten zaterdag onrust in Amsterdam-West. Ze reden door voetgangersgebieden en bekladden verkeersborden.
Snorfietsers en scooterbestuurders vertelden hun bevindingen na het ingaan van de nieuwe maatregel:
Om de maatregel te handhaven staan vanaf vanochtend in de hele stad verkeersregelaars. De teams, die vandaag hulp krijgen van verkeerswethouder Dijksma, blijven de komende twee maanden actief. In die tijd zullen handhavers geen boetes uitdelen.
Staking
Sowieso kan het wel even duren voordat overtreders daadwerkelijk worden beboet. Buitengewoon opsporingsambtenaren die daarmee zijn belast, dreigen met een staking als hun veiligheidsuitrusting niet wordt verbeterd, schrijft de Volkskrant.
De maatregel heeft een lange aanlooptijd gehad. Het plan mocht in eerste instantie niet worden ingevoerd, omdat verkeersregels landelijk worden bepaald. In 2017 nam de Tweede Kamer een wet aan die het voor gemeenten mogelijk maakt om deze maatregel in te voeren.
Wel is bepaald dat snorscooters alleen de weg op moeten op drukke plekken. Dat geldt in Amsterdam voor zo'n 80 procent van de fietspaden binnen de ring A10, zegt de gemeente.
Helmplicht
De helmplicht die vanaf vandaag voor alle snorscooters in Amsterdam geldt, wordt hoogstwaarschijnlijk de landelijke norm. In januari heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die bepaalt dat ook snorscooterrijders een helm op moeten.