NOS Nieuws

Wekdienst 7/4: herdenking Rwanda en een bomvolle sportdag

Goedemorgen! Een mooie sportdag vandaag. Met de 103de Ronde van Vlaanderen, de Rotterdam Marathon en PSV probeert tegen Vitesse de koppositie in de eredivisie te heroveren.

De dag verloopt grotendeels zonnig. Later vanmiddag neemt vanuit het zuiden de kans op onweer toe. De temperatuur loopt op tot rond de 20 graden.

Het weer van 7 april

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op verschillende plaatsen in Nederland wordt stilgestaan bij de genocide in Rwanda, 25 jaar geleden. Bij die massamoord in 1994 werden tussen de 800.000 en een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord.
  • Na een reis van 1119 dagen komt de Nederlander Wiebe Wakker met zijn elektrische auto aan op zijn eindbestemming: Sydney. Met zijn tocht van bijna 100.000 kilometer vroeg hij aandacht voor duurzaam vervoer. Later vandaag verschijnt op NOS.nl en de app een interview met Wakker.
  • Steile kassei-klimmetjes bij de Ronde van Vlaanderen. Niki Terpstra won vorig jaar en in deze 103de editie is Mathieu van der Poel één van de favorieten.
  • Naast de Rotterdam Marathon zijn er vandaag ook marathons in Berlijn, Istanbul, Milaan, Rome, Wenen en Hannover.
  • Om 16.45 uur de eredivisiewedstrijd Vitesse-PSV, waar de Eindhovenaren moeten winnen om weer koploper te worden. Eerder op de dag nog drie andere wedstrijden: FC Emmen - sc Heerenveen, VVV-Venlo - Feyenoord en PEC Zwolle - Fortuna Sittard.

Wat heb je gemist?

De Britse premier May voert de druk op haar partij op om haar te steunen bij het sluiten van een brexit-akkoord met de Labour-oppositie. In een verklaring waarschuwt ze dat hoe langer het duurt voor die deal gesloten is, hoe groter de kans wordt dat de brexit niet doorgaat. De onderhandelingen staan onder hoogspanning, want komende vrijdag moeten de Britten ingestemd hebben met het brexit-akkoord tussen Londen en Brussel. Dat is al drie keer door het Lagerhuis verworpen.

Alle onduidelijkheid over de brexit geeft veel Britten stress. Correspondent Tim de Wit ging langs bij Tony Ross, die er slecht van slaapt:

Onduidelijkheid over brexit geeft Britten stress

Ander nieuws uit de nacht:

  • Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema zegt dat de Tweede Kamer minister Dekker voor Rechtsbescherming afgelopen week niet heeft weggestuurd, omdat de familie van Anne Faber in de zaal zat. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen zei hij dat hij daarop tegen was.
  • Gewapende mannen hebben geprobeerd het huis van de Mexicaanse oud-president Vicente Fox te overvallen. Fox maakt zelf melding van het incident op Twitter, maar hij vertelt er niet bij hoe het is afgelopen.
  • In de buurt van Kopenhagen zijn bij een schietincident op straat een dode en vier gewonden gevallen. Volgens de politie gaat het waarschijnlijk om bendegerelateerd geweld.
Casey Michael Lewis

En dan nog even dit:

Welgeteld 15 minuten was Casey Michael Lewis afgelopen week een vrij man. De Amerikaan, die was opgepakt voor diefstal, mocht zijn cel in Florida verlaten nadat hij zijn borgsom had betaald. Nog op de parkeerplaats van de gevangenis ging hij opnieuw in de fout. Op bewakingsbeelden zagen cipiers dat hij de auto's langsliep, naar binnen keek en de portieren probeerde te openen. Bij een auto was het raak. Toen de bewakers hem vervolgens aanspraken, overhandigde hij hun een papieren zak met een smartphone, een creditcard en meer dan 500 dollar cashgeld. Lewis kon meteen terug naar zijn cel.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl