Bankiers op de fiets en lopend naar Catshuis om vertrouwen te herstellen
Toen topmensen uit het bedrijfsleven vorig jaar naar het Catshuis kwamen, deden ze dat in een geblindeerd busje en zonder de pers te woord te staan. Die fout wilde de bankiers vanavond niet maken. Ze deden hun best om transparantie en integriteit uit te stralen. Enkele van hen arriveerden zelfs op de fiets of te voet bij het Catshuis.
Daar stond een diner met premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën op het programma. Centraal thema: hoe herstellen we het vertrouwen in de financiële sector? Topman Ralph Hamers van ING, de bank waar verschillende witwasschandalen spelen, kwam bij aankomst uit zijn dienstauto om journalisten te woord te staan.
"Er zijn al veel zaken verbeterd in de financiële sector, met de bankierseed en de bankencode. Maar het kan altijd nog beter." Hamers zei zich niet direct aangesproken te voelen door de kritiek, al kwam er vorig jaar een storm van verontwaardiging los toen de Raad van Commissarissen zijn salaris met 50 procent wilde verhogen.
Maar dat er gewerkt moet worden aan een beter imago voor de sector is ook voor hem een feit. "Vertrouwen is waar een bank op teert", zei Hamers. Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO, stapte bij het hek even van zijn fiets. "Er is nog wel wat te winnen, maar daar wordt hard aan gewerkt."
Sector moet hard aan de slag
Minister Hoekstra wandelde het park met de ambtswoning van de premier binnen. "Het is van het grootste belang dat de banken stabiliteit en integriteit uitstralen. Daar moet de sector hard mee aan de slag. Elke vier weken discussies over bonussen en witwasschandalen helpt daar niet bij."
Hij benadrukte dat de recente berichten over witwaspraktijken van ING in Italië niet de aanleiding waren voor het gesprek. Volgens Hoekstra stond deze afspraak al langer gepland.
Dat bevestigde voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die lopend naar het diner kwam. Volgens hem staat het herstel van vertrouwen voortdurend hoog op de agenda. "Wij staan zelf aan de lat om dat vertrouwen te herstellen. Die verantwoordelijkheid voelen wij voluit."
Gegevensuitwisseling
Na afloop kwam Buijink samen met minister Hoekstra naar buiten. Het was volgens hen een goed, constructief en open gesprek. Beiden benadrukten het belang van gegevensuitwisseling bij het bestrijden van witwassen.
"Iemand die er bij ene bank wordt uitgegooid kan naar de overkant van de straat lopen en een rekening bij een andere bank openen. En dan begint het hele spel weer opnieuw", zei Hoekstra. Daarom zou het goed zijn als banken op de een of andere manier onderling gegevens kunnen uitwisselen.
"Dat mogen we nu niet", zei Buijink. Hij is blij dat het kabinet voor de zomer met een voorstel wil komen, waardoor het delen van gegevens over klanten toch mogelijk wordt, met inachtneming van de privacyregels.