Britse petitie om brexit te stoppen meer dan 3 miljoen keer getekend
Een petitie om Artikel 50 in te trekken en in de Europese Unie te blijven, is inmiddels door meer dan 3 miljoen Britten ondertekend. De petitie werd eind februari gestart. In de afgelopen 24 uur kwamen er 2 miljoen ondertekenaars bij.
De snelle stijging begon woensdag, de dag waarop May EU-regeringsleiders om uitstel van de brexit vroeg. Een dag later werd op de EU-top in Brussel besloten dat het Verenigd Koninkrijk tot 12 april de tijd krijgt om een ander brexitplan te presenteren. Het Britse Lagerhuis stemt nu mogelijk volgende week voor een derde keer over de brexitdeal die May voorstelt.
Gisteren raakte de drukbezochte petitie-website meerdere keren overbelast. Volgens The Guardian komt 96 procent van de ondertekenaars uit het Verenigd Koninkrijk, de rest zijn Britten die in het buitenland wonen.
Het parlement moet alle petities die meer dan 100.000 ondertekenaars hebben, overwegen voor een debat. De regering moet een antwoord geven op alle petities die meer dan 10.000 keer worden ondertekend.
De premier wees het verzoekschrift gisteren af. Volgens May leidt het annuleren van de brexit mogelijk tot "onherstelbare schade in publiek vertrouwen".
Uit een peiling van Sky News bleek deze week dat 90 procent van de Britten de manier waarop de regering met de brexit omgaat ziet als een nationale vernedering. 7 procent was het daar niet mee eens, 3 procent wist het niet.
Morgen zal er vermoedelijk door honderdduizenden remainers in Londen worden gedemonstreerd voor een tweede brexit-referendum. In oktober vorig jaar werd in de hoofdstad al eens door honderdduizenden Britten gedemonstreerd tegen de brexit.