EPA

In Londen zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan om in de 'Mars voor de toekomst' te protesteren tegen de brexit. De demonstranten eisten een nieuw referendum. Ze voerden Britse en EU-vlaggen met zich mee.

Volgens de organisatoren van de People's Vote-campagne trok de demonstratie meer dan 600.000 deelnemers. De politie zei dat ze geen schatting kon maken. Vanwege de grote opkomst vertrok de demonstratie een uur later dan gepland.

De demonstranten hopen dat er een nieuw brexitreferendum komt. Ze denken dat een meerderheid van de Britten dan tegen zal stemmen. Dat is anders dan twee jaar geleden. Toen stemde bijna 52 procent van de opgekomen kiezers voor vertrek en 48 procent tegen.

Premier May sluit uit dat er een tweede referendum komt. Ze heeft de steun van het nee-kamp. Dat zegt dat veel Britten hun vertrouwen in democratie zullen verliezen als de uitkomst van het referendum van twee jaar geleden niet wordt gerespecteerd.

De route van de demonstratie Google Maps

Aan protest werd meegedaan door parlementsleden uit alle grote partijen. Een parlementslid van Labour zei: "Deze week was er weer nieuwe chaos en verwarring over de brexit-onderhandelingen. Dat laat zien dat zelfs de beste deal die kan worden gesloten, slecht zal zijn voor Groot-Brittannië."

Burgemeester Khan, ook van Labour, gaf het startschot voor de protestmars. Die liep door het hart van Londen naar het parlementsgebouw.

Khan zei dat er alleen maar slechte keuzes op tafel liggen: een slecht akkoord met de EU of helemaal geen akkoord. "En dat is miljoenen mijlen ver weg van wat ons 2,5 jaar geleden is beloofd. We eisen nu dat het Britse volk zich mag uitspreken over de uitkomst van de onderhandelingen."

"Niemand stemde voor deze verdomde puinhoop" staat er op het kartonnen protestbord EPA

In de demonstratie liepen veel jongeren mee die twee jaar geleden nog niet mochten stemmen. De 20-jarige Emily Longman zegt tegen de BBC dat ze toen vier maanden te jong was. Ze studeert nu Spaans en wil volgend jaar in het buitenland studeren. Ze weet niet of ze dan nog wel in aanmerking komt voor een EU-beurs voor jongeren die in een ander EU-land willen studeren.

Een jongen van 16 zei: "Jongeren verliezen het meest bij een brexit. Ik heb straks minder geld en minder carrière-kansen."

STER reclame