Boeing 737 MAX van Garuda Indonesia
NOS Nieuws

Garuda Indonesia wil af van miljardenorder bij Boeing

Garuda Indonesia wil een bestelling van 49 Boeing 737 MAX-toestellen bij vliegtuigbouwer Boeing annuleren. Volgens een woordvoerder van de Indonesische luchtvaartmaatschappij hebben passagiers geen vertrouwen meer in het vliegtuig. Er is een brief gestuurd naar Boeing met het annuleringsverzoek.

In vijf maanden tijd stortten twee gloednieuwe 737 MAX-vliegtuigen neer in Indonesië en Ethiopië. Bij de crashes kwamen 346 mensen om het leven. Sinds het tweede ongeluk in Ethiopië op 10 maart wordt de 737 MAX uit voorzorg wereldwijd aan de grond gehouden.

Excuses Boeing

Boeing-topman Muilenburg schreef dinsdag nog dat het bedrijf volop bezig is met maatregelen om de 737 MAX veilig te laten vliegen. Onder die maatregelen zijn een software-update en een bijbehorende training voor piloten.

Via een verklaring op de website bood Boeing verder excuses aan voor de crashes. Vandaag verscheen het statement als een paginagrote advertentie in verschillende kranten, ook in Nederland.

'Er hangen levens af van het werk dat wij doen bij Boeing'

Het trok Garuda allemaal niet over de streep. De grootste vliegmaatschappij van Indonesië plaatste in 2014 een order voor vijftig vliegtuigen bij Boeing. Daarvan is er vooralsnog een geleverd.

Garuda laat weten dat Boeing nog niet heeft gereageerd op het annuleringsverzoek. Boeing loopt door het schrappen van de bestelling mogelijk zo'n 4 miljard euro mis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl