Meer leveringsproblemen met medicijnen
Het aantal meldingen over leveringsproblemen van medicijnen is fors gestegen. In een jaar tijd is het aantal meer dan verdubbeld, van 536 in 2017 naar 1390 vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarrapportage 2018 van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten, waarin medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) samenwerken.
De instanties wijten de stijging niet alleen aan toenemende medicijntekorten, maar zien ook dat bedrijven beter bekend zijn met het meldpunt.
Alternatief medicijn
Een leveringsprobleem hoeft niet te betekenen dat er een tekort is of zal ontstaan. In veel gevallen is er een alternatief beschikbaar, bijvoorbeeld een vergelijkbaar medicijn van een andere fabrikant.
Het overstappen naar een geneesmiddel van een ander merk kan wel vervelende bijwerkingen opleveren, ook al is de werkzame stof hetzelfde. Toen er vorig jaar een groot tekort was aan de anticonceptiepil die het meest wordt gebruikt in Nederland, moesten veel vrouwen noodgedwongen een andere pil slikken. Dat leidde bij sommigen tot problemen als misselijkheid, hoofdpijn of bloedingen.
In deze video legt NOS op 3 uit hoe het kan dat sommige medicijnen niet op voorraad zijn bij je apotheek:
Meer dan de helft van de leveringsproblemen in 2018 ontstond volgens het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten doordat de productie van een medicijn was vertraagd. Andere oorzaken waren een toegenomen vraag, die vaak ontstond door een tekort bij een andere fabrikant, en problemen met planning en distributie.
CBG-voorzitter De Boer en IGJ-hoofdinspecteur Eckenhausen zeggen dat het heel vervelend is als er een leveringstekort ontstaat van een medicijn. "Bij elke melding kijken we wat dit voor patiënten betekent, of er een tekort kan ontstaan en zo ja, hoe we een tekort kunnen voorkomen of oplossen. Gelukkig weten bedrijven het meldpunt steeds beter te vinden en melden ze ook voordat er een werkelijk tekort ontstaat."
Als er een tekort dreigt, vragen de betrokken instanties fabrikanten om extra medicijnen te leveren om het tekort op te vangen. Ook kan een medicijn uit het buitenland worden gehaald.
Wetsvoorstel
Minister Bruins van Volksgezondheid wil maatregelen nemen om tekorten in de toekomst te voorkomen. Hij werkt aan een wetsvoorstel dat groothandelaren en apothekers moet dwingen een voorraad aan te leggen waar patiënten minimaal vier maanden mee vooruit kunnen.
Begin dit jaar zei Bruins dat een voorraad van vier maanden 60 procent van de tekorten kan oplossen. "De meeste tekorten duren enkele weken. Het probleem moet worden aangepakt en opgelost", zei hij.