NOS NieuwsAangepast

'De Hells Angels voeren een structurele gewapende strijd'

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank vandaag gevraagd een definitief einde te maken aan de Hells Angels in Nederland door middel van een verbod.

De motorclub houdt een geweldscultuur in stand die niet in een rechtsstaat past, betoogt het OM. In 1500 pagina's somt justitie op waarom de club verboden zou moeten worden.

Volgens het OM voeren de Hells Angels een structurele gewapende strijd met Bandidos, Satudarah, Mongols en andere clubs.

"Iedereen die wel eens uit huis gaat, kan met hun geweld geconfronteerd worden", zei de officier van justitie.

Zo was er in 2016 een grote vechtpartij tussen de Hells Angels en de Mongols in een hotel in Rotterdam.

Staat van oorlog

Het OM liet ook een foto zien van een in brand gestoken café in Kerkrade. Een gezin met jonge kinderen dat boven het café woonde ontsnapte ternauwernood aan de dood.

De opdracht voor de brandstichting zou zijn gegeven door Limburgse Hells Angels, omdat in de kroeg leden van de rivaliserende Bandidos bijeenkwamen.

Ook leden van de Hells Angels in Haarlem verkeerden in permanente staat van oorlog met andere motorclubs, zei het OM.

Wijkagent

Misdrijven van individuele leden zouden voortvloeien uit de gewelddadige cultuur binnen de club. Leden die namens de Hells Angels geweld hebben gebruikt, krijgen volgens het OM een symbool van een hamer op hun hesje.

In Haarlem moest volgens het OM een wijkagent beveiligd worden, omdat hij in elkaar geslagen dreigde te worden door een Hells Angels-lid. Die kon ook daar een speciaal symbool voor op z'n hesje mee verdienen.

De cultuur binnen de club leidt volgens justitie tot een "eindeloze geweldsspiraal". "Een verbod op motorbendes zoals de Hells Angels is nodig om verder geweld en in de toekomst ook doden in Nederland te voorkomen", aldus het OM.

Losse clubs

Tien jaar geleden mislukte een poging van het Openbaar Ministerie om de Hells Angels te verbieden. Toen probeerde het OM stichtingen en verenigingen achter lokale afdelingen op te doeken. Dit keer vraagt justitie om de activiteiten van de Hells Angels in Nederland als geheel te verbieden.

Maar de Hells Angels ontkennen dat er één club bestaat, noch in Nederland noch wereldwijd. Lokale afdelingen zouden onafhankelijke clubs vormen. Desgewenst zou het OM die afzonderlijk moeten aanpakken, vinden de advocaten van de Hells Angels.

Deze motorclubs kent Nederland. In dit overzicht zie je of ze zijn verboden en waarom.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Het OM zegt dat er niet een paar lokale rotte appels zijn en vindt dat er wel degelijk eenduidig clubbeleid is. Zo zijn er internationale ledenvergaderingen en presenteren de Hells Angels zich naar buiten toe als één motorclub. Ook in Nederland zou er een overkoepelende organisatie zijn.

Het verbieden van een lokale afdeling heeft volgens justitie geen zin, omdat er dan een paar kilometer verderop meteen weer een nieuwe afdeling opgericht kan worden.

Draconisch

Volgens Geert-Jan Knoops, een van de advocaten die de Hells Angels bijstaan, schendt de overheid de rechten van motorclubleden met "draconische maatregelen en ongenuanceerd beleid".

Hij vindt dat een hele categorie burgers, motorclubleden in dit geval, wordt afgerekend op misdragingen van individuen.

Een verbod gaat dan ook veel te ver, vindt Knoops. "Er is geen sprake van democratische ontwrichting door mogelijke strafbare feiten van Hells Angels-leden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl