Zo gaat het nieuwe nationale park Nieuw Land in Flevoland eruitzien
Nederland krijgt er een groot natuurpark bij: nationaal park Nieuw Land. Het nieuwe nationale park in Flevoland is een samenvoeging van de bestaande natuurgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Trintelzand in het Markermeer en de Marker Wadden.
Architect Francine Houben gaat die gebieden uitbreiden, met elkaar verbinden en toegankelijker maken voor bezoekers. Houben is bekend van het ontwerp van de bibliotheek van de Engelse stad Birmingham, de grootste openbare bibliotheek van Europa. Ook ontwierp ze theaters, musea, woonwijken en parken.
'Hier wil ik uitstappen'
Het ontwerpen van Nieuw Land is haar naar eigen zeggen op het lijf geschreven want in haar vakanties reist ze het liefst door nationale parken over de hele wereld. Ook was ze tussen 2003 en 2007 stadsbouwmeester van Almere, waardoor ze het gebied waarin het nieuwe nationale park ligt goed kent.
Houben legt in de video hieronder uit wat ze allemaal wil veranderen:
Opvallend aan haar ontwerp is dat ze ook de snelweg A6 erin betrekt. Ze wil de natuurgebieden doortrekken tot over de A6 zodat mensen die over deze weg rijden ook iets meekrijgen van de natuur in het gebied. "Dus als jij op de A6 rijdt, van Amsterdam naar Groningen, dan kom je ook door dit gebied heen en dan denk je, hé ik stap hier een keer uit."
Meer recreatievoorzieningen
Verder wil ze gebruikmaken van de 50 kilometer lange Knardijk die door het gebied loopt. Die gaat het gebied ontsluiten. De dijk is toegankelijk voor auto's en langs de dijk komen verschillende plekken waar je de natuur in kan. Zoals een uitzichtpaviljoen over het Markermeer, een bezoekerscentrum, een nieuw treinstation en een buitencentrum.
Aan de ene kant van de dijk ligt het natuurgebied Oostvaardersplassen, aan de andere kant ligt nu nog een aangeplant bos. "Het landschap van de Oostvaardersplassen gaan we over de Knardijk heentrekken", legt Houben uit. Het idee is dat de bezoekers in die nieuw aangelegde natuur in de randgebieden recreëren terwijl de originele natuurgebieden beschermd gebied blijven.
Bijzondere vogels
Ook IJsbrand Zwart van Staatsbosbeheer is positief over de plannen. "Een prachtige ontwikkeling", noemt hij het. "Wij willen een heel mooi natuurgebied op de kaart zetten en toeristen uit de hele wereld hier laten genieten van de bijzondere vogelwereld die we hier in Nederland hebben." Het is de bedoeling dat Nieuw Land een vogelparadijs wordt van internationale betekenis. De ontwikkeling van het park gaat zo'n twintig jaar duren en kost minstens 470 miljoen euro.
Nieuw Land wordt na Nationaal Park Oosterschelde het grootste natuurpark in Nederland en zal naar verwachting jaarlijks zo'n twee miljoen bezoekers verwelkomen. Dat is een verdubbeling van het huidige aantal bezoekers in de vier gebieden.
Zwart maakt zich daar geen zorgen over. De bezoekers worden opgevangen in zogenoemde poortgebieden waar van alles te beleven is. "Daar is bijvoorbeeld een restaurant, maar ook kun je er een fiets of kano huren waarmee je verder het gebied in kunt trekken."
Hij trekt de vergelijking met een strand. "Waar je het strand opkomt is het druk. Loop een stukje door en je komt bijna niemand meer tegen." Dat zal hier ook zo gaan, verwacht Zwart.
"Je moet niet denken dat dit opeens de drukte van Amsterdam krijgt of zo, dat is die 2 miljoen bezoekers echt niet", zegt Houben. Het park is volgens haar groot genoeg om die toeristen te ontvangen.