Edelherten in de Oostvaardersplassen
NOS Nieuws

'Natuur Oostvaardersplassen verstoord door afschieten edelherten'

Het afschieten van ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen zal de vogelstand ernstig verstoren. Daarom moet de afgegeven vergunning worden ingetrokken. Daarvoor pleitten vandaag drie natuurorganisaties bij de rechtbank in Lelystad.

Vorige week gaf de bestuursrechter in Lelystad juist toestemming voor het afschieten van de herten. Een vergunning daarvoor was begin november al door de provincie verleend. Vandaag diende voor de rechtbank een bezwaar tegen deze vergunning.

Massale sterfte

De provincie Flevoland wil de ruim 1800 edelherten afschieten om massale sterfte deze winter te voorkomen. Afgelopen winter bezweek zo'n 60 procent van de populatie.

Maar volgens ecoloog Frans Vera, een van de grondleggers van de Oostvaardersplassen, heeft dat schieten grote gevolgen voor de vogels in het gebied. Hij krijgt bijval van de Faunabescherming, die denkt dat de zeearend zal verdwijnen.

Chaos wordt het sowieso, zegt Harm Niesen van die organisatie. "Honderden edelherten stuiven alle kanten op als er wordt geschoten. Dit wordt van een natuurgebied een veredeld veeteeltbedrijf."

Verwaarloosbaar

Maar volgens advocaat Liesbeth Schippers van de provincie Flevoland is het verwachte effect van het afschieten van de herten verwaarloosbaar klein. Daarbij baseert ze zich op verschillende rapporten.

Wat Schippers betreft kan de aanpak van de grote grazers in het gebied niet langer worden uitgesteld. "Er is al zoveel maatschappelijke onrust geweest."

De rechter doet uiterlijk 13 december uitspraak. Voor die tijd worden geen edelherten afgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl