Pieter Elbers in augustus in Parijs
NOS NieuwsAangepast

'Top Air France-KLM akkoord over aanblijven Elbers'

De top van luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een akkoord bereikt over de herbenoeming van KLM-topman Pieter Elbers. Dat meldt de Franse zakenkrant La Tribune. Daarmee zou een einde komen aan de machtsstrijd die al weken woedt binnen het bedrijf.

Het personeel van KLM vreest dat de nieuwe topman van het concern, de Canadees Benjamin Smith, af wilde van Elbers, die de Nederlandse tak van het bedrijf runt en van wie het contract binnenkort afloopt. Smith zou van Air France-KLM één bedrijf willen maken en daarom graag willen toetreden tot het bestuur van KLM.

La Tribune schrijft nu dat volgens het akkoord de huidige organisatiestructuur van het concern grotendeels behouden blijft. Wel zouden bepaalde bedrijfsonderdelen van de Franse en Nederlandse tak worden samengevoegd. In ruil daarvoor zou Elbers op zijn plek mogen blijven zitten en krijgt KLM garanties over het behoud van banen.

'Nog geen akkoord'

Ook zou Smith willen dat er meer macht komt te liggen bij het zogeheten 'comité van ceo's'. KLM-baas Elbers zou samen met algemeen directeur Anne Rigail van Air France benoemd worden tot adjunct-directeur. Daarnaast treedt de Française Anne-Marie Couderc toe tot de raad van commissarissen van KLM, meldt de Franse krant.

Air France-KLM wil nog niet reageren op de berichtgeving. Bronnen bij KLM zeggen tegen De Telegraaf en het AD dat er nog geen sprake is van een akkoord. De Franse krant zou gebruikt worden in een publicitair spel.

Belangrijke week

Elbers heeft volgens La Tribune vrijdag bij een vergadering ingestemd met deze plannen. Het nieuws hierover komt naar buiten voor het begin van een belangrijke week voor Air France-KLM. Het bestuur van het concern vergadert dinsdag over het aanblijven van Elbers. Een dag later worden de jaarcijfers gepubliceerd.

Pas op 25 april wordt ook door de aandeelhouders van KLM gestemd over een contractverlenging van de Nederlandse topman. De raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij is al akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl