Hoekstra: intensief gesprek over toekomst Air France-KLM
De ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen hebben vanochtend vroeg Air France-KLM-topman Smith nog eens gewezen op het belang van KLM en Schiphol voor Nederland. Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vertelden ze de nieuwe Canadese topman hoeveel waarde het kabinet hecht aan de zelfstandige positie van KLM binnen het concern.
De ministers pleiten onder meer voor het behoud van de naam KLM in de bedrijfsnaam. Bij de fusie van Air France en KLM in 2003 zijn daarover afspraken gemaakt, maar het kabinet is bang dat daaraan wordt getornd.
Duizenden en duizenden banen
De bewindslieden wezen ook op het belang van Schiphol als thuishaven en de grote economische meerwaarde die dat heeft voor Nederland. Na het overleg van vanochtend wilde Smith niets zeggen. Hoekstra noemde het "een goed en intensief gesprek." Hij zei dat het om "duizenden en duizenden Nederlandse banen" gaat. "We willen zeker dat dat ook op de lange termijn wordt gewaarborgd."
De Nederlandse staat heeft een belang van 6 procent in KLM en heeft ook invloed op de landingsrechten, die erg belangrijk zijn voor het concern. Het KLM-deel in Air France doet het beter dan het Franse en in Nederland bestaat de angst dat de KLM het slachtoffer zal worden van plannen om beter samen te werken.
Hoekstra noemde het "een ingewikkelde figuur" dat KLM het goed heeft gedaan en dat er toch discussie is over de positie van KLM-topman Elbers.
Topman Ben Smith wilde na afloop niets zeggen, minister Hoekstra wel:
Gisteren pleitten verontruste KLM-personeelsleden ook voor het aanblijven van Elbers. Ze zijn bang dat hij moet vertrekken. In een intern bericht aan zijn collega's noemt Elbers de uitgesproken steun hartverwarmend. "Dank voor dit blauwe hart onder de riem", schrijft hij.
De KLM-topman roept iedereen op de rust te bewaren. "Laten we samen doorgaan om de interne cohesie en samenwerking voort te zetten, binnen KLM en Air France-KLM."
Rutte: vitale belangen voor Nederland
Premier Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad dat er een groot belang is om dit in goede banen te leiden. Hijzelf en drie collega-bewindslieden zijn daar intensief mee bezig.
De vraag of hij over de kwestie contact heeft gehad met de Franse president Macron wilde Rutte niet beantwoorden: "Sommige dingen kunnen niet in de openbaarheid." Volgens de premier gaat het om vitale belangen voor Nederland. Ook op andere details wilde hij niet ingaan.
De premier zei nog wel dat de besluiten binnen Air France-KLM in lijn moeten zijn met de afspraken bij de fusie. Verder wil het kabinet dat Elbers wordt herbenoemd.