Het kabinet gaat nog niet over tot het verbieden van geldstromen uit 'onvrije landen' naar moskeeën in Nederland. Er is eerst meer juridisch onderzoek nodig. Dat blijkt uit de brief van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees aan de Tweede Kamer.
"Het kabinet heeft oog voor de risico's die een verbod op buitenlandse financiering meebrengen, zoals ongewenste diplomatieke consequenties, aantasting van de geloofwaardigheid van Nederland op het gebied van rechtsstatelijkheid en mensenrechten wereldwijd en mogelijke schade voor Nederlandse NGO's actief in het buitenland", zo staat in de brief.
Wel kondigt het kabinet een aantal maatregelen aan. Zo zal een speciale Taskforce politie en gemeenten adviseren en ondersteunen en zullen indien nodig vergunningen ingetrokken worden of subsidies worden gestopt.
Geldstromen
Vorig jaar brachten Nieuwsuur en NRC aan het licht dat zeker dertig islamitische organisaties financiering hebben aangevraagd in Golfstaten of daadwerkelijk geld hebben ontvangen uit deze landen. Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dat blijkt uit informatie die de overheid jarenlang geheim heeft gehouden.
Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden vanwege de zorg dat ze hiermee hun fundamentalistische variant van de islam, het salafisme, exporteren naar Nederlandse gebedshuizen. De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen.
Onvrijheid
Volgens minister Koolmees ligt de oplossing bij wederkerigheid. Daarmee zou het financieringsverbod kunnen gaan gelden voor landen die geen godsdienstvrijheid kennen en voor landen die Nederland verbieden organisaties bij hen te steunen. Onder meer Saudi-Arabië en verschillende Golfstaten zouden dan onder zo'n verbod vallen.
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt dat de Golfstaten onvrijheid exporteren door invloed in de moskeeën te kopen. "Het gaat om de vrijheid die we hier hebben. Er is een ideologie van onvrijheid tegenover onze rechtsstaat", denkt Segers, die zeven jaar in Egypte heeft gewoond en de onvrijheid van nabij heeft meegemaakt.
Segers zei eerder dat het kabinet nu moet doen wat ze steeds naliet: "Onze vrijheid verdedigen tegen de import van onvrijheid."
Zijn partij, de ChristenUnie, heeft als standpunt - dat ook is opgenomen in het regeerakkoord - dat er geen geldstromen uit onvrije landen naar religieuze organisaties mogen gaan. De coalitie heeft afgesproken die geldstromen zo veel mogelijk te willen beperken, maar vandaag blijkt dat er nog meer juridisch onderzoek nodig is.