Totilas, het zwarte wonderpaard is nog altijd publiekslieveling
Er is geen ander paard dat zo veel harten heeft veroverd in de Nederlandse sportgeschiedenis als Totilas. De voormalige wonderhengst was afgelopen week even terug in Nederland en dat zorgde voor uitverkochte Brabanthallen in Den Bosch.
Twee rondjes in stap, meer was het niet afgelopen vrijdag. Maar de nostalgie was voelbaar in de hal toen Totilas zijn elegante pas weer even tentoonspreidde. Er werd zelfs een traantje weggepinkt.
De hengst is inmiddels 18 jaar, geniet in Duitsland van zijn pensioen, maar maakt dus in Nederland nog altijd heel veel los.
Het paard dat alles won, behalve olympisch goud
Totilas was het toppaard dat samen met dressuurruiter Edward Gal in 2009 en 2010 vrijwel alles won wat er te winnen viel. Op de Olympische Spelen van 2012 zou de combinatie de laatste stappen samen zetten, maar het liep anders.
'Toto' werd in 2010 voor om en nabij de 15 miljoen euro verkocht aan de Duitser Paul Schockemöhle, die zijn landgenoot Matthias Rath naar voren schoof om met het paard olympische successen te vieren. Het is een moment dat Gal nog steeds niet onberoerd laat.
Wat als Totilas en Gal bij elkaar waren gebleven? We zullen het nooit weten. Rath en Totilas werden nooit de verwachte twee-eenheid en de hengst was vaak geblesseerd. In 2015 werd de sportieve loopbaan van Totilas stopgezet.
Het werd vervolgens stil rondom het paard, maar het gaat goed. "Hij is fit en wordt bereden", aldus Rath. "We werken veel met hem en hij heeft plezier in de lessen."
Gal wil op zijn beurt weinig kwijt over het emotionele weerzien met zijn voormalige oogappel. "Dat is allemaal geweest. We richten ons nu op de toekomst met heel veel Totilas-nakomelingen", zegt de ruiter.
En Totilas heeft nogal wat nakomelingen. De genen van een voormalig toppaard zijn immers zeer waardevol. De hengst heeft tussen de zes- en zevenhonderd keer zijn sperma gedoneerd, zo vertelt Joop van Uytert tegen het Brabants Dagblad.
2.500 euro per dekking
Van Uytert mag het sperma van Totilas in Nederland verhandelen. De kosten? 2.500 euro per dekking. "Dat bedrag was 8.000 euro, maar is verlaagd nadat Totilas uit de sport werd teruggetrokken."
"Ik schat dat Totilas in Nederland de laatste jaren zo'n tachtig merries gedekt heeft en honderdvijftig tot tweehonderd in Duitsland. En dat er in totaal zeshonderd tot zevenhonderd nakomelingen rondlopen."
Total U.S.
Welke nakomelingen moeten het dan gaan doen? Governor? Glock's Toto Junior? Glock's Trafalgar? Of Total U.S.? De namen klinken sowieso veelbelovend.
De laatstgenoemde heeft volgens Gal best veel in z'n mars. "Ik ken zijn vader natuurlijk heel goed. Van de nakomelingen van Totilas voelen veel dingen hetzelfde. Daarom wil ik nu graag een jonge Totilas."