Matthias Rath op de rug van Totilas
NOS Sport

Eigenaar Totilas: het zou goed zijn als hij niet terugkeert

De kans dat Totilas ooit nog wedstrijden op topniveau gaat rijden, lijkt steeds kleiner te worden. Volgens mede-eigenaar Paul Schockemöhle zou het goed zijn als het paard niet terugkomt. "Een terugkeer wordt alsmaar zwaarder voor hem. Als dit het einde zou zijn, is dat niet verkeerd."

"Matthias Rath, de berijder van Totilas, is verantwoordelijk voor de sportieve beslissingen, maar ik zou het niet erg vinden als ze hem zijn oude dag gunnen. Hem terugbrengen voor een vijfde plaats heeft geen zin", aldus Schockemöhle in de Duitse sportkrant Bild.

Botontsteking

Totilas maakte tijdens de EK in Aken zijn rentree op topniveau na lange blessures. Met Rath werd hij slechts derde in de landenwedstrijd.

Kort na de proef bleek het paard een blessure te hebben aan een achterbeen, waarop de Duitse equipe besloot Totilas terug te trekken voor de rest van het toernooi. Nader onderzoek toonde aan dat het om een botontsteking bij zijn linkerhoef gaat.

'Robben-blessures'

Afgelopen weekeinde twijfelde Sjef Janssen, trainer van Totilas, al openlijk aan een terugkeer. "Hij kampt voortdurend met Robben-blessures. We hebben hem wel weer aan de praat gekregen. Maar je wordt er helemaal tureluurs van. Misschien moeten we hem z'n oude dag gunnen."

Janssen: dit kon laatste wedstrijd van Totilas zijn

Duurste paard van stal

De Nederlands gefokte Totilas werd in 2011 voor 14 miljoen euro verkocht aan de Duitse stal van Schockemöhle. Met Matthias Rath als berijder kwam Totilas nooit meer in de buurt van de eerdere topprestaties. In 2010 werd Edward Gal met Totilas op drie onderdelen wereldkampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl