Totilas met Matthias Alexander Rath tijdens de EK
NOS Sport

Het zaad van Totilas is niet meer zo speciaal

Hij is nog maar een half jaar met pensioen, maar toch lijkt Totilas zijn status als 'wonderpaard' in snel tempo te verliezen. Zo is het dekgeld van het dressuurpaard fors verlaagd. Mede-eigenaar en stalhouder Paul Schockemöhle heeft de prijs van 8.000 euro teruggebracht naar 2.500 euro.

"Ik wil fokkers de mogelijkheid bieden Totilas vaker in te zetten voor hun merries", aldus Schockemöhle. "Veel van hen konden zich het dekgeld van 8.000 euro niet veroorloven."

Blessureleed

Volgens Schockemöhle is de vraag naar het zaad van het paard afgenomen sinds Totilas met pensioen is. De in Nederland gefokte Totilas werd in 2011, naar verluidt voor een bedrag van meer dan 12 miljoen euro, verkocht aan de Duitse stal van Schockemöhle. Lange tijd gold Totilas als het beroemdste en duurste paard van de wereld.

Vormde Totilas met zijn Nederlandse berijder Edward Gal een zeer succesvolle combinatie, met de Duitser Matthias Rath in het zadel wist het paard na 2011 vrijwel geen moment meer zijn faam als wonderpaard waar te maken. Totilas kampte met tal van blessures.

In een ultieme poging de magie van het verleden weer tot leven te wekken, keerde het paard in augustus 2015 terug in de ring bij de EK in Aken, maar na één optreden daar werd een botontsteking geconstateerd. Daarop zagen Schockemöhle en de andere eigenaren zich gedwongen Totilas terug te trekken uit de wedstrijdsport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl