Curaçao wil meewerken aan internationale hulpoperatie voor Venezuela

De regering van Curaçao is bereid mee te werken aan een internationale hulpactie voor Venezuela. Dat land is onder president Maduro afgegleden en verkeert nu in een diepe politieke en economische crisis.

Curaçao zelf is ook gebaat bij een stabiel Venezuela. Dagelijks komen er namelijk Venezolaanse vluchtelingen aan. Inmiddels leven er al meer dan 15.000, onder vaak erbarmelijke omstandigheden op het eiland. "Derhalve doet Curaçao een beroep aan alle partijen om een stop te zetten achter het onnodige geweld, de vrede en rust te laten terugkeren, nieuwe democratische verkiezingen uit te roepen en om humanitaire hulp toe te laten", staat in een regeringsverklaring. "Curaçao is zelf bereid om als humanitaire hub te dienen."

De zelfbenoemde president van Venezuela, Juan Guaidó, zegt dat hem internationale hulp is beloofd om de voedselschaarste in het land aan te pakken. Volgens Guaidó lopen zeker 250.000 Venezolanen acuut gevaar te overlijden door ondervoeding of gebrek aan medicatie.

Buurlanden Colombia en Brazilië zouden een rol spelen bij de hulpactie, maar ook Curaçao wordt genoemd als een mogelijk steunpunt. Het eiland ligt op minder dan honderd kilometer uit de kust van Venezuela. Goederen zouden daardoor met schepen gemakkelijk te vervoeren zijn.

John Bolton, veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, kondigde gisteren op sociale media aan dat de Amerikanen hulptransporten voor Venezuela voorbereiden.

President Nicolás Maduro van Venezuela heeft op voorhand de Amerikaanse hulp al afgewezen. Hij noemt die een dekmantel voor militaire interventie.

Begin deze week werd veiligheidsadviseur Bolton nog gefotografeerd met een kladblok onder zijn arm met daarop de tekst "5.000 militairen naar Colombia". Officieel is niets bekendgemaakt over een Amerikaanse aanwezigheid in het buurland van Venezuela.

Het kladblok van Bolton waarop staat "Afghanistan: besprekingen welkom. 5.000 troepen naar Colombia."

President Trump noemt militair ingrijpen in Venezuela een optie. Ook heeft hij een aanbod van president Maduro om te praten afgewezen, zo liet hij gisteravond weten in een interview met het tv-programma 60 minutes van CBS. "Ik heb het afgewezen, omdat we al zo ver in het proces zitten."

Volgens Trump zijn er al "te veel verschrikkelijke dingen" gebeurd in Venezuela. Daarnaast lijkt de president te willen afwachten wat Guaidó voor elkaar krijgt. "En er is nu een energieke jongeman gekomen. Dit is democratie in actie."

Ook vanuit Europa is er druk gezet op de regering van president Maduro. In de ogen van de Europese Unie is Maduro vorig jaar met frauduleuze verkiezingen aan de macht gebleven. Vannacht loopt een ultimatum af: als er geen nieuwe presidentsverkiezingen worden uitgeschreven, zal de EU zich achter Guaidó scharen.

Reportage en gesprek: Gaat Curaçao helpen de crisis in Venezuela te bestrijden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl