NOS Nieuws

'Nadat ik had gehoord over het kinderpardon had ik een hele fijne nacht'

Honderden 'gewortelde' kinderen mogen naar alle waarschijnlijkheid toch in Nederland blijven. De vier coalitiepartijen bereikten daarover gisteravond een akkoord. Blijdschap dus bij de kinderen en hun familie vandaag.

Een van hen is de 12-jarige Gohar uit Armenië, die 10 jaar in Nederland woont. Ze lag al in bed toen ze het goede nieuws hoorde. "Mijn vader riep mij toen ik al bijna in slaap was gevallen", vertelt ze aan het NOS Jeugdjournaal. "Hij zei dat ze een kinderpardon gingen geven en toen was ik heel blij. Daarna had ik een hele fijne nacht."

In totaal zijn er zo'n 700 kinderen die in aanmerking komen. De verwachting is dat zo'n 90 procent uiteindelijk mag blijven. Gohar hoopt natuurlijk dat ze daarbij zit. "Ik weet niet of iedereen mag blijven, maar ik heb hoop dat ik dat wel mag. Omdat ik best wel lang in Nederland woon."

Nu heb ik een wonder gehoord.

Gohar

De afgelopen 10 jaar waren niet altijd fijn, legt ze uit. "Nu heb ik een wonder gehoord, maar eerst was het onzeker. Elke dag dacht ik: gaan ze nou een kinderpardon geven?"

Ook de 15-jarige Mohammed is blij, vertelt hij bij de Tweede Kamer in Den Haag, waar kinderen zich hebben verzameld om met politici te praten. "Ja, toen ik het hoorde voelde ik opluchting. Nu kan ik rustig slapen zonder veel te denken enzo."

Hij hoopt zelfs dat uiteindelijk iedereen mag blijven. "Omdat de kinderen hier een leven hebben opgebouwd. Ik ook, vanaf mijn vierde." Toch is hij er nog niet gerust op. "Want je weet natuurlijk niet of je bij de 90 procent hoort."

Kinderen in Den Haag tonen hun blijdschap:

Een wonder, opluchting en blijdschap bij kinderen na akkoord

Het is nog niet bekend wanneer Mohammed en zijn lotgenoten wel duidelijkheid hebben. De komende tijd wordt de groep kinderen zonder verblijfsvergunning opnieuw beoordeeld.

Het gaat om minderjarigen die op het moment van hun asielaanvraag al ten minste vijf jaar in Nederland waren. Een groot deel is op dit moment zelfs al tien jaar in Nederland.

De 21-jarige Hayarpi woont 9 jaar in Nederland. Zij en haar familie waren het onderwerp van een ruim drie maanden durende kerkdienst in de Haagse Bethelkerk. Die marathonviering is vandaag stopgezet.

Hayarpi vertelt dat het nog onwerkelijk voelt:

'Bedankt dat er een oplossing is gevonden voor kwetsbare kinderen'

Programmamaker Tim Hofman, die het kinderpardon opnieuw op de agenda zette, is ook blij met het akkoord. "Maar ik geloof het eigenlijk pas als Nemr met een verblijfsvergunning in zijn handen staat", zei hij gisteren. Hofman maakte een documentaire over het Iraakse jongetje Nemr, die zelf reageerde met een video op Twitter.

Maar niet iedereen is in een jubelstemming. Het AD sprak met leden van een familie uit Armenië die vorige week is uitgezet. "Dit is zo oneerlijk. Waarom moesten wij weg en mag nu iedereen blijven?", zegt moeder Naira tegen de krant.

Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid laat weten dat er geen mensen worden teruggehaald. Volgens hem moet er ergens een grens worden getrokken. "En die ligt op gisteren."

Hij zei verder vandaag dat er gedurende de herbeoordeling van de dossiers van 'gewortelde' kinderen geen gezinnen zullen worden uitgezet.

Ook in Nieuws en Co op Radio 1 ging het over het kinderpardon. Petra Grijzen sprak met jonge vrouwen die hopen dat ze alsnog mogen blijven. Luister hieronder de twee audiofragmenten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl