NOS NieuwsAangepast

Kamerbrede kritiek op Belastingdienst om mkb-aangiften

Er is Kamerbrede kritiek op de Belastingdienst nu blijkt dat duizenden mkb-aangiften niet goed gecontroleerd worden en de overheid daardoor veel geld misloopt. Zowel coalitie- als oppositiepartijen snappen niets van de duizenden ongecontroleerde aangiften waarover Trouw dit weekend schreef. De partijen willen snel een debat met staatssecretaris Snel.

Na de eerdere problemen bij de Belastingdienst lijkt ook dit keer personeelsgebrek het grootste probleem.

Volgens Trouw, dat een intern document van de dienst in handen heeft, zijn 25.000 'risicovolle' aangiften niet in behandeling genomen. Het gaat bijvoorbeeld om ondernemers die geld lenen uit een eigen bedrijf, ondernemers die emigreerden en aangiften van stichtingen en verenigingen.

Bij leningen boven de 17.500 euro moet bijvoorbeeld gecheckt worden of de lening wel op de juiste manier is gegaan. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Snel worden inderdaad niet alle aangiftes gecontroleerd. "Dat was al het systeem. Maar er komen steeds meer ondernemers bij, terwijl er nog steeds veel personeel uitstroomt", aldus de woordvoerder.

Dit kan niet zo. Als de Belastingdienst zelf risico's ziet dat bedrijven met leningconstructies de boel flessen, moet de dienst er juist in hoogste staat van paraatheid achteraan.

Henk Nijboer, PvdA

PvdA, SP en D66 dringen daarom nogmaals aan op extra geld en meer personeel voor de dienst.

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Nijboer moet de nog altijd lopende reorganisatie onmiddellijk worden stopgezet. "Honderden mensen met kennis worden weggestuurd. Nu zitten we met de gebakken peren."

Volgens Nijboer gaat het om veel geld; zo leenden ondernemers 51 miljard euro uit eigen vennootschap. Nijboer denkt dat de staat zeker 1 miljard euro misloopt.

"Dit is ondermijnend voor het draagvlak van ons stelsel", zegt SP-Kamerlid Leijten, die het ook ernstig noemt dat ze het nieuws uit een krant moest vernemen.

'Geen fiscaal pardon'

"Handhaving is cruciaal voor de belastingmoraal", zeggen ook D66, CDA en VVD. "De grootste risico's moeten als eerste aangepakt", zegt D66-Kamerlid Van Weijenberg.

"Snel moet maatregelen nemen. En het moet in ieder geval wat anders zijn dan een fiscaal pardon, daar los je niets mee op", aldus CDA-Kamerlid Omtzigt op NPO Radio 1. "Daarom willen we ook met hem in gesprek, om te kijken naar andere mogelijkheden."

Bedrijven willen betrouwbare Belastingdienst

Ook het bedrijfsleven is niet blij met de problemen bij de Belastingdienst. "Het vertrouwen in de Belastingdienst komt hierdoor onder druk te staan", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. "Het is net als met verkeersboetes: als je allemaal weet dat je eventueel geflitst kunt worden, dan voelt dat eerlijk. Als je het idee hebt dat de een wel geflitst wordt en de ander niet, dan voelt dat als heel oneerlijk."

Vonhof wil dat de Belastingdienst "zo snel mogelijk de personele bezetting op orde krijgt, de IT-systemen voor elkaar krijgt en weer controleert zoals het hoort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl