Vertrekkend Belastingdienst-directeur Leijtens
NOS NieuwsAangepast

Topman Belastingdienst stapt op na chaotische reorganisatie

De topman van de Belastingdienst, Hans Leijtens, stapt vandaag op. Hij zegt dat hij zichzelf niet langer de aangewezen persoon vindt om de Belastingdienst te leiden.

"Het afgelopen jaar is het accent van de functievervulling dusdanig verschoven dat zijn persoonlijke verwachtingen over de functie van directeur-generaal Belastingdienst en deze functievervulling onvoldoende op elkaar aansloten", staat in een persbericht van de Rijksoverheid.

Leijtens was sinds 1 november 2015 directeur-generaal bij de Belastingdienst. Onder zijn leiding liep een reorganisatie fors uit de hand. Veel meer werknemers dan verwacht meldden zich voor een vertrekregeling. Er werken zo'n 30.000 mensen bij de Belastingdienst; in augustus had bijna een kwart van hen belangstelling getoond voor de regeling.

Sint Maarten

De Belastingdienst had de regeling opgezet, zonder dat verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes ervan wist. De Belastingdienst wil 4800 voltijdbanen schrappen. Het vrijgekomen geld wordt onder meer geïnvesteerd in ICT.

Erik Rutten, voorzitter van de Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën, noemt het vertrek van Leijtens "heel bijzonder". "Volgens mij is dat nog nooit vertoond", aldus Rutten. "Ik heb de heer Leijtens als zeer integer en betrokken ervaren. In dat opzicht betreur ik het erg."

Eerder werkte Leijtens bij de marechaussee. Een nieuwe baan is al voor hem gevonden; hij wordt kwartiermaker voor de zogenoemde integriteitskamer Sint Maarten, die de rechtshandhaving op het Caribische eilandje moet verbeteren.

Staatssecretaris Wiebes en het ministerie van Financiën willen verder geen toelichting geven op het vertrek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl