NOS Nieuws

Documentaire over seksueel misbruik Michael Jackson: 'Schokkend en indringend'

  • Annebelle de Bruijn

    redacteur Online

  • Annebelle de Bruijn

    redacteur Online

"We zijn pas halverwege de documentaire over Michael Jackson en ik moet nu al 400 keer douchen om mij weer schoon te voelen", twitterde de Amerikaanse filmrecensent David Ehrlich live tijdens de première van Leaving Neverland.

In de documentaire die afgelopen vrijdag op het Amerikaanse filmfestival Sundance in première ging, staan Wade Robson en James Safechuck centraal, twee vermeende misbruikslachtoffers van Michael Jackson (1958-2009). Een ding is duidelijk: de film is zó gedetailleerd, dat het geen gemakkelijke zit was voor het filmpubliek. Maar waar in de #MeToo-jaren 2017 en 2018 de ene na de andere ster in diskrediet raakte, reageert de pers dit keer voorzichtig.

Robson en Safechuck zijn inmiddels de dertig gepasseerd en beschrijven tot in detail hoe de King of Pop hen als kind stelselmatig seksueel heeft misbruikt. Ook vertellen de twee dat ze sieraden kregen in ruil voor seksuele handelingen en beschrijven ze hoe ze een bruiloft moesten naspelen, inclusief huwelijksgeloften.

Fans op de bres

Nabestaanden van Michael Jackson hebben woest gereageerd op de film. "Dit is geen documentaire, maar het soort karaktermoord dat Michael tijdens zijn leven moest ervaren. Zelfs nu nog na zijn dood", aldus zijn familie in een officiële verklaring.

Zijn fans vroegen Sundance in eerste instantie om de documentaire te schrappen uit de programmering. Een handjevol Jackson-fans kwam naar de première om te protesteren.

Wade Robson

Volgens Amerikaanse filmrecensenten laat de documentaire weinig aan de fantasie over. "De inhoud van deze documentaire is nog vele malen verontrustender dan we dachten. En we zijn pas halverwege", twitterde Kevin Fallon van The Daily Beast tijdens de pauze.

Robson en Safechuck waren zelf bij de vertoning aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden. Na afloop kregen ze een staande ovatie.

"Amerikaanse filmcritici reageren nog voorzichtig. Ze nemen de documentaire heel serieus, maar benadrukken ook dat er geen bewijzen zijn", zegt filmdeskundige Nico van den Berg. Dat is een groot verschil met de afgelopen twee jaar. "Op het hoogtepunt van #MeToo kwamen bijvoorbeeld ook gevallen in de pers die niet altijd goed waren nagetrokken. Je ziet dat media daar een stuk bewuster van zijn geworden."

Mythisch figuur

Imagodeskundige Paul Stamsnijder van De Reputatiegroep denkt ook dat de status van Jackson als King of Pop een rol speelt. "Hij werd al langer omgeven door misbruikbeschuldigingen, maar hij is in zekere zin onaantastbaar", zegt Stamsnijder. "De status van Jackson als popster is groter dan bijvoorbeeld de van misbruik beschuldigde Kevin Spacey als acteur heeft. Jackson blijft een bijna mythisch figuur."

Daarnaast speelt ook mee dat Jackson niet meer leeft, denken zowel Van den Berg als Stamsnijder. "We hebben niet voor niets het gezegde: over de doden niets dan goeds", zegt Stamsnijder. "Hoe langer iemand dood is, hoe milder wordt gereageerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl