Bill Cosby wordt na de uitspraak overgebracht naar de gevangenis AFP

Vrouwen die Bill Cosby hebben beschuldigd van seksueel misbruik noemen de celstraf voor de komiek zijn verdiende loon. Een van de vrouwen hoopt dat de veroordeling "een duidelijk signaal is richting andere machtige daders dat ze gepakt en gestraft zullen worden".

Een Amerikaanse rechter veroordeelde de acteur en komiek Cosby gisteren tot een gevangenisstraf van minstens drie jaar vanwege het drogeren en seksueel misbruiken van een vrouw in zijn huis in 2004.

Cosby is alleen veroordeeld voor het misbruiken van Andrea Constand, maar zij is lang niet de enige vrouw die hem heeft beschuldigd. Meer dan zestig andere vrouwen hebben zich ook als slachtoffer gemeld.

Enkele vermoedelijke slachtoffers reageerden emotioneel op de veroordeling van Cosby:

'Hij is kwetsbaar, zoals hij ons ook heeft gekwetst'

Een van hen noemde het een belangrijke dag voor vrouwen en voor slachtoffers van verkrachting. Een model dat ook zegt door Cosby te zijn gedrogeerd en misbruikt, zei: "Wie lacht hier het laatst, vriend?"

Constand zei in de slachtofferverklaring: "Bill Cosby ontnam me mijn gezondheid, mijn open blik en mijn vertrouwen in mijzelf en anderen. We zullen wellicht nooit de volledige omvang van zijn dubbelleven als seksueel roofdier weten, maar zijn terreurbewind dat decennia voortduurde is nu voorbij."

Al voor de uitspraak was duidelijk dat Bill Cosby in hoger beroep zou gaan. Zijn woordvoerder zegt: "Dit was de meest racistische en seksistische rechtszaak in de geschiedenis van de Verenigde Staten." Zijn vrouw Camille Cosby vindt dat haar man geen eerlijk proces heeft gehad.

De 81-jarige Cosby mag het hoger beroep niet in vrijheid afwachten. Hij is meteen naar de gevangenis gebracht.

Overigens heeft de veroordeling geen gevolgen voor zijn ster op de Walk of Fame. De organisatie die over die tegels in het trottoir langs de Hollywood Boulevard gaat, zegt dat de sterren alleen staan voor de professionele carrières. Daarom worden ze niet weggehaald als een beroemdheid op persoonlijk vlak over de schreef gaat.

STER reclame