Bill Cosby in 2009 AFP

Bill Cosby gaat lezingen geven aan jongeren over de risico's van misdragingen. De 79-jarige Amerikaanse komiek staat terecht voor seksueel misbruik. De 44-jarige Andrea Constand heeft hem aangeklaagd omdat hij haar zou hebben gedrogeerd en misbruikt.

Cosby wil jonge mensen waarschuwen voor het rechtssysteem en de risico's van seksuele beschuldigingen. "Het systeem is aan het veranderen", zei een woordvoerder in een interview met tv-station WBRC. "Alles kan tegenwoordig worden gezien als seksueel misbruik."

Een andere woordvoerder voegde daaraan toe: "Zulke dingen kunnen alle jonge mensen overkomen. Ze moeten weten wat ze te wachten staat als ze gaan feesten en dan bepaalde dingen doen die ze niet zouden moeten doen."

Cosby zou honderden telefoontjes van kerken en burgerorganisaties hebben gekregen met het verzoek om te spreken over het rechtssysteem. Een organisatie die zich inzet tegen seksueel geweld heeft gereageerd op de geplande lezingen. "Het zou nuttiger zijn als meneer Cosby tegen mensen zegt dat ze sowieso niemand seksueel mogen misbruiken."

Nietig

Cosby (79) heeft altijd gezegd dat het contact in 2004 met Constand met wederzijdse instemming heeft plaatsgevonden. De zaak tegen de komiek werd vorige week nietig verklaard, omdat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen. Het OM is van plan de zaak opnieuw aanhangig te maken.

Tientallen andere vrouwen hebben soortgelijke beschuldigingen aan het adres van Cosby geuit. Veel van die zaken zijn verjaard, maar een aantal vrouwen heeft een civiele zaak tegen Cosby aangespannen.

STER reclame