EPA

De rechter heeft de zaak tegen de Amerikaanse komiek Bill Cosby nietig verklaard. Die beslissing is vanmiddag genomen nadat de jury niet tot een unaniem oordeel was gekomen over de vraag of Cosby schuldig is aan het misbruiken van een vrouw in 2004.

De twaalfkoppige jury overlegde in totaal ruim 52 uur, verdeeld over zes dagen. Donderdag werd al bekend dat het jury-overleg in een impasse zat.

Na deze nietigverklaring hebben de aanklagers vier maanden de tijd om te beslissen of ze de zaak helemaal opnieuw willen doen of dat ze de aanklacht laten vallen.

Verdovende pillen

Cosby (79), die in de jaren 80 naam maakte als dokter Cliff Huxtable in The Cosby Show, staat in de zaak tegenover de 44-jarige Andrea Constand. Zij beschuldigt hem ervan dat hij haar verdovende pillen heeft gegeven en haar heeft misbruikt nadat zij buiten bewustzijn was geraakt. Cosby is drie keer aangeklaagd in de zaak.

Volgens Cosby's advocaat was er geen sprake van misbruik en waren de twee geliefden. De verklaring van Constand noemt hij inconsistent en hij denkt dat de jury daardoor aan het twijfelen is gebracht. Zo zou Constand na het misbruik nog regelmatig telefonisch contact met hem hebben gehad.

STER reclame