1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

​Zaak tegen 'American Dad' Bill Cosby begint: hier draait het om

Het gebeurde volgens Andrea Constand in een nacht in 2004. Acteur Bill Cosby zou haar toen bij hem thuis in Philadelphia hebben gedrogeerd en seksueel misbruikt. Vandaag staan de twee tegenover elkaar in de rechtszaal.

De zaak van Constand staat symbool voor een schandaal rond televisiester Cosby dat in 2014 aan het licht kwam. De 44-jarige Canadese is namelijk lang niet de enige vrouw die de acteur heeft beschuldigd van seksueel misbruik. Volgens een overzicht van The Washington Post hebben 58 vrouwen zich inmiddels gemeld.

Lesbisch

Cosby (79) heeft altijd gezegd dat het contact met Constand en andere vrouwen met wederzijdse instemming heeft plaatsgevonden. De officier van justitie gaat naar verwachting tijdens de rechtszaak zeggen dat dat in het geval van Constand "niet mogelijk" was, omdat ze lesbisch is. Daarnaast komt een andere vrouw - 'Kacey' - aan het woord, die naar eigen zeggen door Cosby in de jaren 90 is misbruikt.

Reuters
Andrea Constand

Ondanks meerdere beschuldigingen staat Cosby maar voor een zaak terecht. Dat komt doordat andere zaken soms decennia oud zijn - de oudste gaan terug tot de jaren 60. Daardoor zijn bijna alle zaken verjaard. Die van Constand is een van de weinige zaken die wel kunnen doorgaan.

Basketbalteam

Constand en Cosby kennen elkaar van de Temple University in Philadelphia. In 2004 was Constand operationeel directeur van het vrouwelijke basketbalteam van de universiteit. Cosby heeft in de jaren 60 gestudeerd aan de school. Later werd hij donateur en had hij een bestuursfunctie bij de school. Die legde hij in 2014 neer vanwege het schandaal.

Hij ging mijn broek vanachter binnen, ik kon mijn lichaam niet bewegen.

Andrea Constand over wat er die nacht in 2004 gebeurde

Op de bewuste avond in januari 2004 was Constand naar eigen zeggen naar het huis van Cosby gegaan. De 44-jarige oud-basketbalspeelster zei in Cosby een mentor te zien en dacht erover een tv-carrière te beginnen.

In het verleden zou de oudere acteur al een paar pogingen hebben gedaan om seksueel contact met haar te hebben, verklaarde ze eerder. Die avond bij hem thuis zegt Constand drie pillen te hebben gehad "om het ijs te breken" en een glas wijn.

'Hij zat in mijn broek'

Hierna zou ze zich duizelig hebben gevoeld. "Ik was me ervan bewust dat zijn handen in mijn broek zaten en zijn vingers in mijn vagina", zei Constand in een getuigenverklaring. Ze zei ook dat zijn penis zichtbaar was en dat Cosby haar hand daarop legde. "Hij ging mijn broek vanachter binnen, ik kon mijn lichaam niet bewegen."

Uiteindelijk zegt ze bewusteloos te zijn geraakt. Vervolgens zou ze om 04.00 uur in de morgen alleen in Cosby's bed wakker zijn geworden. Haar beha was afgedaan en zat om haar nek, stelt Constand.

Ze wilde weggaan en zag Cosby naar eigen zeggen beneden aan de trap staan. "Ik deed mijn jas aan en hij hield de deur voor me open." Kort daarna nam Constand ontslag bij de Temple University en ging ze terug naar haar ouders, die in Toronto wonen.

AFP
Een verslaggever voor de rechtbank waar vandaag de zaak van start gaat

Constand heeft in 2005 al geprobeerd om Cosby voor de rechter te krijgen. Dat lukte toen niet, omdat de aanklager de acteur niet wilde vervolgen. De nieuwe aanklager wil dat dat wel.

De zaak wordt gezien als de grootste rechtszaak sinds de moordzaak tegen voormalig American footballspeler en acteur O.J. Simpson in 1995. De verwachting is dat meerdere acteurs uit de populaire tv-serie The Cosby Show vandaag in de rechtszaal aanwezig zullen zijn. Hetzelfde geldt voor een aantal vrouwen die zeggen ook door Cosby misbruikt te zijn.

Niet getuigen

De 79-jarige acteur, die de bijnaam American Dad heeft, zei vorige maand in een radio-interview dat hij niet van plan is om tijdens de zaak zelf te getuigen. "Ik laat dat over aan mijn advocaten." Uiteindelijk beslist een 12-koppige jury over het lot van Cosby; hij kan voor de drie aanklachten ieder maximaal tien jaar cel krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl