Frenkie de Jong
NOS Voetbal

'De Jong is dé speler van de toekomst, perfect voor Barcelona'

  • Jan Vincent van Zuiden

    Redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    Redacteur NOS Sport

FC Barcelona en Paris Saint-Germain, ze vochten het hardst om de handtekening van Frenkie de Jong. De Ajacied maakte woensdag bekend dat niet Parijs, maar Barcelona komende zomer zijn bestemming is. Tot grote teleurstelling van de Parijzenaars.

"PSG was erg optimistisch over de komst van Frenkie de Jong. Naast het feit dat ze hem veel geld te bieden hadden, kreeg hij namelijk ook min of meer een garantie op een basisplaats", vertelt journalist José Barroso van sportkrant L'Équipe.

"In Parijs zoeken ze namelijk al een tijdje naar een controleur op het middenveld, na het afscheid van Thiago Motta en het vertrek van Blaise Matuidi naar Juventus. N'Golo Kanté van Chelsea was de droomkandidaat, maar die wilde niet en was bovendien te duur. Axel Witsel stond ook op het wensenlijstje, maar die koos voor Borussia Dortmund."

Marco Verratti en Adrien Rabiot zijn volgens Barroso momenteel de enige goede defensieve middenvelders bij PSG. Met Rabiot heeft de club echter een conflict, omdat hij weigert zijn aflopende contract te verlengen. "Daarom is Rabiot uit de selectie gezet. Trainer Thomas Tuchel wil er zeker twee middenvelders bij, daarom werd hoog ingezet op de komst van Frenkie de Jong", aldus Barroso.

Actie vanuit Barcelona

Die berichten sijpelden ook door in Barcelona, waarna de beleidsbepalers van de Spaanse topclub eind vorige week een extra bezoek aan Amsterdam brachten. Alles werd in het werk gesteld om De Jong te overtuigen voor Barcelona te kiezen, vertelt de Spaanse journalist Edu Polo.

"Iedereen bij Barcelona was bang dat hij naar Parijs zou gaan. Voorzitter Josep Bartomeu heeft De Jong voorgespiegeld wat zijn perspectief is bij Barcelona en heeft het argument om met Lionel Messi samen te spelen ook in de strijd gegooid", volgens Polo.

Of het van invloed is geweest of niet, De Jong heeft voor vijf jaar getekend bij Barcelona. Tot grote vreugde van de fans. Polo: "Deze transfer is in zekere zin waardevoller dan die van Dembélé, Coutinho of Suárez. Als Barcelona een speler haalt, zijn er altijd mensen tegen. Maar bij Frenkie is dat niet het geval. Dat hij wordt gehaald, daar is iedereen het mee eens. Hij is dé speler van de toekomst, met de perfecte speelstijl voor Barcelona."

'Oorlog tussen Barcelona en PSG'

De strijd om Frenkie de Jong is een nieuw hoofdstuk in de strijd tussen Barcelona en Paris Saint-Germain. "Het is namelijk oorlog tussen die clubs", vertelt Barroso. "Dat is ontstaan doordat Barcelona in het verleden zonder medeweten van PSG heeft geprobeerd Thiago Silva, Marquinhos en Verratti los te weken. Dat PSG bij wijze van wraak vervolgens de krankzinnige transfersom (222 miljoen) voor Neymar betaalde, heeft de relatie er niet beter op gemaakt."

"Bij de transfer van De Jong zal dit misschien niet direct hebben meegespeeld. Het zal niet zo zijn dat PSG 75 miljoen biedt en dat Barcelona dan zegt: wij maken er 86 miljoen van om PSG te dwarsbomen. Dat zou treurig zijn. Maar dat Barcelona PSG heeft afgetroefd, zal wel voelen als een kers op de taart."

Frenkie de Jong: 'Barcelona is altijd een droom van me geweest'

Waar de Jong in Parijs zeker veel aan spelen toe zou komen, is dat bij Barcelona nog even afwachten. Daar is de concurrentie namelijk een stuk groter. Met mannen als Sergio Busquets en Ivan Rakitic kan De Jong zijn borst nat maken.

"De Jong zal bij Barcelona regelmatig een basisplaats krijgen", verwacht Polo. "Wij vermoeden namelijk dat Rakitic deze zomer vertrekt. Hij wordt binnenkort 31 jaar en kan Barcelona nu nog goed geld opleveren. Rakitic kan bij een andere club het laatste grote contract van zijn carrière tekenen. En op termijn zien ze in De Jong de opvolger van Busquets bij Barcelona."

De Ligt ook naar Barcelona?

Naast De Jong wordt ook Matthijs de Ligt veelvuldig in verband gebracht met een transfer naar Barcelona. Of de aanvoerder van Ajax dezelfde stap gaat maken als zijn ploeggenoot, valt nog te bezien.

"Dat ze hem willen, is zeker", weet Polo. "Maar het is moeilijker dan met De Jong. Dat komt omdat Mino Raiola de zaakwaarnemer van De Ligt is. Raiola wil altijd veel geld en hij heeft problemen met Barcelona. Hij heeft zich negatief uitgesproken over de club en het bestuur na de transfer van Zlatan Ibrahimovic. Dat maakt het lastig."

Van Cruijff tot Cillessen, deze Nederlanders gingen De Jong voor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl