Frenkie de Jong tekent zijn contract Barcelona FC

Frenkie de Jong stapt komende zomer voor 75 miljoen euro over van Ajax naar FC Barcelona. De 21-jarige middenvelder heeft een contract getekend voor vijf seizoenen bij de Spaanse topclub. De Jong had bij Ajax nog een contract tot de zomer van 2022.

Het transferbedrag kan met bonussen nog oplopen tot 86 miljoen. Naast Barcelona zaten ook Paris Saint-Germain, Manchester City, Juventus en Bayern München achter De Jong aan.

De transfer van De Jong is de grootste in de geschiedenis van de eredivisie. Hij lost verdediger Davinson Sánchez af, die in 2017 voor 40 miljoen euro van Ajax naar Tottenham Hotspur verkaste. Virgil van Dijk is de duurste Nederlandse speler ooit. De verdediger werd vorig seizoen door Southampton voor ruim 84 miljoen verkocht aan Liverpool.

Van Cruijff tot Cillessen, deze Nederlanders gingen De Jong voor Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Willem II tot international

Ajax nam De Jong in 2015 over van Willem II, waarna hij eerst nog een halfjaar op huurbasis in Tilburg voetbalde. Peter Bosz haalde De Jong in de zomer van 2016 bij de eerste selectie van Ajax. De Jong debuteerde op 21 september 2016 in het eerste elftal van Ajax, in een bekerwedstrijd tegen zijn oude club Willem II.

Hij groeide daarna onder Marcel Keizer en Erik ten Hag uit tot basisspeler en Oranje-international. De Jong speelde tot nu toe 65 officiële wedstrijden voor Ajax en maakte daarin vijf doelpunten.

De Jong treft Cillessen

Bij Barcelona wordt De Jong ploeggenoot van doelman Jasper Cillessen, die in 2016 de overstap van Ajax naar Barcelona maakte. Cillessen is reservekeeper, achter de Duitser Marc-André ter Stegen.

De vroegere clubs van De Jong, Willem II en ook RKC Waalwijk, profiteren flink mee van deze lucratieve deal. De Jong maakte een aantal jaar deel uit van de gezamenlijke jeugdopleiding van de twee Brabantse clubs, die daardoor kunnen rekenen op een forse opleidingsvergoeding, plus een afgesproken doorverkooppercentage.

Willem II kan rekenen op bijna zeven miljoen euro. Voor RKC gaat het om een bedrag van vierenhalf miljoen euro.

STER reclame