Frenkie de Jong: "Barcelona is altijd een droom van me geweest"

"Ik ben blij, trots en opgelucht dat het achter de rug is." Het zijn de eerste woorden van Frenkie de Jong, nadat wereldkundig is gemaakt dat hij vanaf komende zomer voor FC Barcelona gaat voetballen. "Barcelona is altijd een droom van mij geweest. Als ze dan zo serieus zijn en je maakt een goede kans op speeltijd, dan maakt dat de keuze makkelijker."

Want De Jong had de clubs voor het uitkiezen. Vooral Paris Saint-Germain en Manchester City bleken ver te willen gaan voor de middenvelder. "Ik heb met beide clubs gesproken. Ook met Pep Guardiola (trainer Manchester City, red) bijvoorbeeld. Het maakt me trots dat ze zoveel voor me gedaan hebben. Het is ook geen keuze tégen die clubs, maar een keuze vóór Barcelona. Dit is voor mij het allermooiste."

Dat de middenvelder samen gaat spelen met Lionel Messi, maakt het voor hem extra bijzonder. "Ik ben altijd fan geweest van Lionel Messi. Maar het moet straks niet zo zijn dat ik daar aankom en dan de toerist ben die alleen gaat kijken naar Messi."

Het transferbedrag, dat door bonussen kan oplopen van 75 miljoen tot 86 miljoen, laat De Jong ogenschijnlijk koud. "Het is natuurlijk leuk dat je de duurste Nederlander wordt. Maar dat bedrag doet niet veel met me. Voor veel mensen was ik dat bedrag al een paar maanden waard. Maar vooral voor de club en mijn zaakwaarnemer is het leuk. Ik moet zorgen dat ik goed ga voetballen."

De Jong in rijtje Coutinho, Dembélé en Neymar

Toch zullen de verwachtingen rond De Jong in Barcelona hooggespannen zijn. Alleen aan Philippe Coutinho (160 miljoen), Ousmane Dembélé (147 miljoen) en Neymar (88 miljoen) gaf de Spaanse topclub in het verleden meer geld uit.

"Wat Barcelona van me wil, lijkt me simpel: ik moet goede wedstrijden spelen. Ik ga niet roepen dat ik wel even iemand uit de basis ga spelen. Er is een goede kans om meer dan genoeg minuten te maken. Het is natuurlijk een hoog niveau, maar Barcelona hanteert een speelstijl die me wel kan liggen", aldus De Jong.

De Jong tekent voor vijf jaar bij Barcelona, maar wil eerst het seizoen goed afmaken bij Ajax. Het liefst met meerdere prijzen. "Misschien heeft deze transfer me onbewust wat afgeleid. Maar voor mij is de focus totaal op Ajax. Ik ben nu vrij in mijn hoofd. We gaan proberen de fans en onszelf trots te maken."

Frenkie de Jong en Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu Twitter Josep Bartomeu

Barcelona verheugd met komst De Jong

"Met de komst van Frenkie de Jong voegen we talent, jeugd en Barça-stijl toe aan ons voetbalproject", zegt Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu. "We zijn ervan overtuigd dat hij jarenlang een belangrijk onderdeel zal zijn van ons team."

"Op 21-jarige leeftijd heeft hij zich al bewezen als een veelzijdige speler, die het spel uitzonderlijk goed kan lezen en die een dodelijke pass in huis heeft'', betoogt FC Barcelona op de website. "Hij is sterk in één-tegen-één duels en kan als verdedigende en aanvallende middenvelder optreden. Zijn prachtige overzicht en natuurlijke kwaliteit om de juiste pass te geven maken hem de perfecte keuze als centrale spelverdeler."

STER reclame