De jeugdgevangenis waar Charly T. momenteel vastzit
NOS Nieuws

OM in Spanje eist vier jaar cel tegen Nederlander (17) in omstreden zedenzaak

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

Het Openbaar Ministerie (OM) in Spanje zal voor seksueel misbruik van twee Britse meisjes vier jaar gevangenisstraf plus een jaar ondertoezichtstelling eisen tegen Charly T. (17). De Nederlandse scholier zit sinds half augustus vorig jaar opgesloten in een Spaanse cel na omstreden verklaringen van de twee meisjes. Een datum voor het proces is na vijf maanden nog altijd niet bekend.

Volgens het OM gebruikte de Nederlander geweld of intimidatie tijdens het vermeende seksuele misbruik van de twee Britse vriendinnen van 12 en 14 jaar, die hij tijdens zijn vakantie aan de Spaanse Costa ontmoette. Dat de twee meisjes onder de zestien jaar zijn weegt voor het Spaanse OM extra zwaar.

Geen getuigen, geen sporenonderzoek

Charly werd in augustus vorig jaar gearresteerd na een afspraak met de twee meisjes bij het zwembad van het bungalowpark. Zowel Charly als de Britse meisjes verbleven op dat moment met hun families voor hun vakanties in de plaats Benidoleig. Op de ochtend van zijn vertrek ontmoette Charly de meisjes voor een afscheid en dronk het drietal een complete fles wodka leeg, gevolgd door een vrijpartij.

Op de terugreis naar Nederland werd Charly opgepakt na beschuldiging van seksueel misbruik van de Britse minderjarigen. Daarbij zou geen sprake zijn geweest van geslachtsgemeenschap, maar wel van een aantal seksuele handelingen tegen de wil van de meisjes.

Het zwembad waar het zou zijn gebeurd, links met groene zwemband Charly, rechts zijn broer

Er zijn geen getuigen van het incident, dat rond 10.00 uur gebeurde. Ook is er geen sporenonderzoek of buurtonderzoek op het bungalowpark geweest. Beide meisjes hebben wel een verklaring afgelegd. Beelden van het verhoor door de rechtbank (in bezit van de NOS) tonen twee halfdronken Britse meisjes. Alleen het meisje van 12 is in staat om te spreken en beschuldigt Charly rechtstreeks. De moeder van de 12-jarige houdt voortdurend de hand van haar dochter vast.

Onderzoek naar sporen op de lichamen van de meisjes detecteerden uiteindelijk een minimale hoeveelheid dna-materiaal van Charly op het dijbeen van het meisje van 12. De families van de twee vriendinnen willen niet reageren op vragen van de NOS over de gebeurtenissen bij het Spaanse zwembad.

Geen officiële tolken bij verhoor

PrisonLaw, een Nederlandse stichting voor buitenlandse gedetineerden, heeft bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aangedrongen op een extra onafhankelijk onderzoek in de zaak. Zo zou het ministerie wat PrisonLaw betreft een vertrouwensadvocaat moeten aanstellen. De conclusies van zijn onderzoek kunnen bij de Nederlandse ambassade reden zijn om opheldering te vragen.

Volgens PrisonLaw is in de zaak het recht op een eerlijk proces geschonden doordat tijdens het politieonderzoek geen officiële tolken aanwezig waren. Ook werden tijdens het verhoor voor de rechtbank vragen onjuist vanuit het Spaans in het Engels vertaald. "De feiten zijn daardoor uit hun context gehaald. Dit heeft ernstige gevolgen voor de verdediging."

Verder is er geen bloedonderzoek naar het alcoholgebruik van de twee Britse meisjes geweest, wat vragen oproept over de betrouwbaarheid van hun verklaringen. "Een veroordeling zal grote gevolgen voor Charly hebben, aangezien het om een zedendelict gaat", concludeert de organisatie.

"Het gaat hier om een minderjarige die op vakantie was en een date had", meent advocate Rachel Imamkhan van PrisonLaw. "Het jongste meisje vond Charly leuk, maar hij toonde geen interesse in haar. Uiteindelijk heeft zij de belastende verklaring tegen hem afgegeven. Het hele vreemde blijft dat beide meisjes zich niks kunnen herinneren."

Kamerleden willen minister horen

Kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert (beiden CDA) hebben Kamervragen gesteld aan minister Blok van Buitenlandse Zaken."Los van de vraag of deze jongen nu schuldig is of niet heb ik niet het gevoel dat alles wordt gedaan om deze jongen naar Nederland te halen zolang zijn proces in Spanje niet dient. Feit is dat een Nederlandse minderjarige jongen ruim vijf maanden in een Spaanse cel zit opgesloten zonder dat er een rechter aan te pas is gekomen", zegt het Kamerlid Van Helvert. "Dat is onrechtvaardig."

De Kamerleden willen opnieuw de minister bevragen over de kwestie. "De minister zei vorige week dat het goed gaat met de jongen in de gevangenis waar hij zit opgesloten. Maar wij horen daar andere berichten over", zo zegt het Kamerlid Van Helvert. "Natuurlijk worden er veel Nederlanders in het buitenland opgepakt. Maar dit is echt een andere zaak, waarbij een minderjarige jongen zonder enige vorm van proces wordt vastgehouden. Dit gaat ook niet over een gebeurtenis aan de andere kant van de wereld. Je hebt het over Spanje."

De jeugdgevangenis waar Charly T. momenteel vastzit

Jaarlijks worden 1350 Nederlanders in het buitenland gearresteerd. Driekwart van deze zaken in Europa, met name in Duitsland, Frankrijk, Engeland, België en Spanje. Meestal is dat voor drugs of geweld.

In Spanje worden ieder jaar 200 Nederlanders opgepakt, al worden niet alle detenties gemeld en zou het werkelijke aantal rond de 500 liggen. Er zitten momenteel 250 Nederlanders vast in Spanje. In een klein aantal gevallen is het voor zedenzaken. Charly T. is op dit moment de enige minderjarige Nederlander die in een buitenlandse cel vastzit, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl