ChristenUnie voert druk op over kinderpardon
Regeringspartij ChristenUnie voert de druk op voor het coalitieoverleg van vandaag. De partij wil een directe stop van uitzetting van asielkinderen en hun ouders.
"Het zou bizar en heel zuur zijn voor kinderen als ze nu worden uitgezet terwijl er overleg wordt gevoerd over nieuwe regels en ze onder die nieuwe regels mogelijk zouden mogen blijven", zegt CU-Kamerlid Voordewind. "Dan zeg ik: laten we pas op de plaats maken en eerst duidelijkheid geven over het nieuwe beleid."
Het voorstel van de ChristenUnie wordt gesteund door Defence for Children. De organisatie noemt het onbegrijpelijk dat er wordt doorgegaan met het uitzetten van kinderen terwijl een meerderheid in de Tweede Kamer voor de verruiming van het kinderpardon is.
De organisatie geeft het voorbeeld van een Armeens gezin met drie kinderen in een detentiecentrum in Zeist. Een van de kinderen is getraumatiseerd door een verkeersongeluk. Het gezin verblijft acht jaar in Nederland en de rechtbank bepaalt vandaag of ze uitgezet worden.
Volgens Defence for Children wordt het gezin in afwachting van de uitspraak naar Schiphol gebracht. "Dat het gezin tot het moment van het mogelijke vertrek in onzekerheid zit, is ondraaglijk", vindt de organisatie.
Verblijfsvergunning
De vier coalitiepartijen komen vandaag bij elkaar om te spreken over een eventuele aanpassing van de regels, nu CDA en D66 zaterdag een plan hebben ingediend bij staatssecretaris Harbers om de regels te verruimen. Door de verruiming van de regels moeten meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.
De partijen willen onder meer dat de staatssecretaris opnieuw kijkt naar de 400 tot 700 zaken die tot nu toe werden afgewezen voor het kinderpardon, zoals Lili en Howick. Een groot deel van die kinderen woont al jaren in Nederland, of is hier geboren.
Draai
De ChristenUnie pleit al langer voor zo'n verruiming, maar wist dit tijdens de formatie niet binnen te halen. Zaterdag zei de partij al blij te zijn met de bijval van het CDA en D66.
De grootste regeringspartij, de VVD, wil niet dat de regels worden aangepast. De partij zegt ervan uit te gaan dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd.
CDA en D66 willen dat Harbers asielverzoeken van gezinnen met kinderen met voorrang behandelt en dat het zogeheten meewerkcriterium wordt aangepast. Dat criterium houdt in dat asielzoekers zelf meewerken aan hun uitzetting. Als ze bijvoorbeeld niet komen opdagen bij een afspraak met de immigratiedienst IND, kan dat ertoe leiden dat ze buiten de pardonregeling vallen.
De partijen vinden dat niet van asielzoekers mag worden verwacht dat ze meewerken aan hun eigen uitzetting en zien liever een tegenwerkcriterium. Daarbij hoeven asielzoekers niet mee te werken aan de uitzetting, tenzij een rechter naar de zaak heeft gekeken.
Dit gaat verder dan profileren in verkiezingstijd.
Wat is er aan de hand in de coalitie? Dat kun je je wel afvragen, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.
Zetten de opmerkingen van Dijkhoff over het klimaat de boel vorige week op scherp, zaterdag voelde een "supergeïrriteerd" CDA zich vrij om het kinderpardon aan te kaarten. En vandaag doet de ChristenUnie er "nog een schepje bovenop" door te stellen dat de uitzettingen meteen moeten stoppen.
Het is volgens Van der Wulp de vraag hoe hard Segers het straks in het coalitieoverleg gaat spelen. Premier Rutte is er vandaag niet bij, Van der Wulp denkt dat ze uiteindelijk zullen afspreken op korte termijn met de fractiespecialisten bij elkaar te komen om verder te overleggen.
"Voorlopig is de sfeer grimmig, dan kun je wel acht weken profilerend voor de verkiezingen doorkomen, maar daarna heeft deze coalitie nog steeds twee echte grote onderwerpen op het bord: het klimaat en het kinderpardon."