NOS Nieuws

Waar haal je de beste oliebol en hoe laat mag je eigenlijk knallen?

Hoewel Oud en Nieuw ieder jaar gepaard gaat met oliebollen, vuurwerk en champagne zijn er dit keer toch een paar dingen anders. Zo zijn er steeds meer plekken waar je geen rotjes of pijlen mag afsteken. En hoe zit het eigenlijk met de weersverwachting om middernacht?

In dit artikel zetten we een aantal handige jaarwisselingsweetjes voor je op een rij.

Oliebollen

Vorig jaar was het nog zo simpel. Je keek aan het eind van het jaar in de krant en dan wist je waar je in de buurt lekkere oliebollen kon kopen. Maar nu is alles anders, want het AD besloot afgelopen zomer na veel kritiek om te stoppen met smaaktests. Bye bye nationale oliebollentest.

Gelukkig zijn overal oliebol-enthousiastelingen opgestaan om de leemte op te vullen. Zo testten twaalf liefhebbers samen met twee experts bollen uit het hele land. De oliebollentest 2018 geeft per provincie een top-3. Die site wordt zoveel bezocht dat hij geregeld overbelast is.

Ook het Nederlands Bakkerij Centrum deelde prijzen uit: 38 bakkers werden 'Bekroond met Goud'.

Weer

Oudjaarsdag verloopt bewolkt, maar het blijft droog. Met een graad of 7 is het tijdens Oud en Nieuw ook niet koud te noemen. Mogelijk dat er op sommige plaatsen wel wat mist ontstaat.

Die mist kan in combinatie met vuurwerk problemen geven, legt onze weerman Gerrit Hiemstra hieronder uit:

Smog tijdens jaarwisseling kan tot gezondheidsklachten leiden

Wel/geen vuurwerk

Hoewel het de afgelopen dagen qua vuurwerk allesbehalve stil was op straat, is het officieel pas vanaf 18.00 uur vanavond toegestaan om te knallen. Tot 02.00 uur mag iedereen zijn gang gaan. Dat wil zeggen, op de plaatsen waar het is toegestaan om vuurwerk af te steken. Tientallen gemeenten hebben bijvoorbeeld bij ziekenhuizen of kinderboerderijen een vuurwerkverbod afgekondigd.

Eerder deze maand bleek bovendien dat steeds meer gemeenten inwoners de mogelijkheid geven een vuurwerkvrije zone af te kondigen. Zij moeten dan zelf afspraken maken met hun straat of buurtje om een vuurwerkvrije zone te creëren. Handhaven doen de gemeenten niet, ook dat is aan de bewoners.

Een vrijwillige vuurwerkvrije zone in Haarlem

Den Haag begon er vorig jaar mee en dat initiatief krijgt deze jaarwisseling navolging in onder meer Haarlem, Almere, Hilversum, Zaanstad, Leidschendam-Voorburg, Delft, Middelburg en Tilburg. Ook Utrecht en Amsterdam doen mee.

Mocht je nou helemaal geen zin hebben in vuurwerk, dan is een verblijf op een vuurwerkvrij vakantiepark wellicht een goed idee. Ook als je huisdieren of kinderen hebt die er slecht tegen kunnen.

Openbaar vervoer ligt stil

Ook goed om te weten: rond 20.00 uur vertrekken de laatste bussen en treinen. Slechts op een paar plekken rijden nachtbussen en in Rotterdam en Amsterdam rijdt de metro.

Een paar uur na middernacht wordt de dienstregeling in het grootste deel van het land weer opgestart. En Nieuwjaarsdag geldt als een zondag, dus dan rijdt er ook minder openbaar vervoer.

Lachend het jaar uit

Guido Weijers begint al om 20.30 uur aan zijn twee uur durende Oudejaarsconference op RTL 4. Als hij klaar is, kun je voor de volgende voorstelling zappen naar NPO 1, waar Marc-Marie Huijbregts het jaar afsluit met Onderweg naar morgen. Het is de eerste keer dat de cabaretier een oudejaarsconference speelt.

Aansluitend op NPO 1 volgt het Nationaal Aftelmoment. Bij de Hofvijver in Den Haag blikt Dionne Stax terug op de mooiste momenten van het afgelopen jaar. Om middernacht wordt het nieuwe jaar ingeluid met een grote vuurwerkshow.

Alvast de beste wensen voor 2019!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl