Estavana Polman (r) vindt troost bij een Noorse tegenstander na de verloren strijd om olympisch brons
NOS Sport

Dit is de dag om af te rekenen met Noorwegen-trauma

De Nederlandse handbalsters kunnen vanavond, in de tweede wedstrijd van de hoofdronde van het EK in Frankrijk, eindelijk afrekenen met een trauma dat hen al drie jaar achtervolgt: niet kunnen winnen van Noorwegen.

Maar liefst vier keer in drie jaar tijd versperde de Scandinavische topploeg de weg voor de Nederlandse handbalsters op een groot toernooi. Op het WK in Denemarken, het EK in Zweden, de Olympische Spelen in Rio en het WK in Duitsland waren de Noren telkens in de beslissende fase te sterk.

2015: ten onder in WK-finale

Het begint allemaal in december 2015 op het WK in Denemarken, waar Oranje een sprookje schrijft. Voorafgaand aan het WK houdt bijna niemand in Nederland zich bezig met de prestaties van de dames, maar in twee weken tijd heeft het land de goedlachse en spontane handbalsters in het hart gesloten.

Met dynamisch 'totaalhandbal' - waar zelfs Johan Cruijff zeer over te spreken is - en zichtbaar veel plezier bereikt de ploeg van bondscoach Henk Groener de eindstrijd na indrukwekkende zeges. Heel Holland houdt van handbal.

In de finale wacht Noorwegen, tweevoudig olympisch en wereldkampioen en zesvoudig Europees kampioen.

WK 2015: Nederland gaat kansloos ten onder in finale tegen Noorwegen

Het sprookje van de geliefde handbalsters kent helaas geen gelukkig einde. In een eenzijdige finale in de volgepakte Jyske Bank Boxen in Herning zetten de Noren Nederland weer met beide benen op de grond: het wordt maar liefst 31-23.

Het is het begin van een sportief trauma.

2016: olympische droom valt in duigen

Het succes van het WK wordt in het jaar daarna doorgezet. Oranje plaatst zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Olympische Spelen en bereikt zelfs de laatste vier, onder meer door een weergaloze zege op gastland Brazilië.

Nederland verliest echter de halve finales en kruist voor de tweede keer in acht maanden tijd de degens met Noorwegen om een medaille, dit keer een bronzen.

Polman over angstgegner Noorwegen: 'In het achterhoofd speelt het altijd mee'

Opnieuw zijn de Noren te machtig. In de Arena do Futuro in Rio de Janeiro verliezen de handbalsters opnieuw dik: 26-36.

2016: op één goal geen Europees kampioen

De succesvolle generatie herpakt zich na het verdriet van de Spelen op het Europees kampioenschap in Zweden. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Helle Thomsen bereikt Oranje opnieuw de finale. Tegenstander? Natuurlijk Noorwegen.

De Nederlanders en de Noren maken er een heroïsch gevecht van. In een moordend tempo doen beide ploegen niet voor elkaar onder en met de fantastische en kenmerkende 'fastbreak' (de snelle tegenaanval) slaat Oranje zelfs een gaatje van vier doelpunten.

Maar de internationaal meer gelouterde Noren slaan machtig terug en pakken in de tweede helft een ruime voorsprong. Nederland knokt en knokt, komt zelfs terug tot één doelpunt en kan, met nog vier seconden op de klok, een laatste keer schieten.

2016: Nycke Groot baalt na de verloren EK-finale tegen Noorwegen

Danick Snelder gooit de bal echter op de voeten van Nycke Groot, die klaar stond om af te drukken. Het blijft 29-30.

Weg Europese titeldroom, het derde hoofdstuk van het trauma is geschreven.

2017: verloren halve finale

In december 2017 dringen de zeer populaire handbalsters opnieuw door tot de laatste vier van een grote eindronde, maar opnieuw vindt het angstgegner Noorwegen op de weg.

In de halve eindstrijd van het WK in Duitsland deze keer, een duel waarin Nederland er geen moment aan te pas komt. Noorwegen dendert voor 11.000 toeschouwers in de Barclaycard Arena in Hamburg over Oranje heen: 32-23.

2017: Oranje treurt na de verloren halve finale op het WK tegen de Noren

Na afloop geven de speelsters de slechte dekking en niet nagekomen afspraken als redenen voor het collectieve falen. De open wond van handbalminnend Nederland is weer wat dieper geworden.

2018: de revanche?

Vanavond om 21.00 uur heeft Nederland echter de kans om af te rekenen met het trauma dat Noorwegen Oranje de afgelopen jaren heeft bezorgd. Voor het eerst in vijf grote toernooien treffen ze elkaar eens niet in de eindfase, maar al in de hoofdronde.

En er liggen kansen voor Nederland, want de Noorse ploeg is verzwakt dit EK. De regerend Europees kampioen lijdt onder het blessureleed.

Nora Mørk, de ster van het team en twee jaar geleden op het EK nog topscorer, is geblesseerd, evenals topkeepster Kari Grimsbø. Kort voor het toernooi moest ook de eveneens belangrijke kracht Amanda Kurtovic met een blessure afhaken.

Noorwegen verloor in de eerste ronde al verrassend van Duitsland en werd vervolgens overklast (23-31) door Roemenië, dat zondag nog op de pijnbank werd gelegd door Oranje.

Maar de recente geschiedenis wijst uit dat Nederland niet makkelijk moet denken over een confrontatie met de Noren. Dat zal ook niet het geval zijn.

De hunkering naar het verslaan van Noorwegen is al jaren erg groot binnen de spelersgroep. Bovendien is Nederland bij een gelijkspel of zege verzekerd van de halve eindstrijd in Parijs.

Neemt Oranje eindelijk eens revanche op die vermaledijde Noren?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl