Gele hesjes zijn 'een nachtmerrie' voor wijkbewoners en winkeliers
"Niemand weet hoe dit af gaat lopen, ik hoop dat dit goed gaat", zegt Serge, 57. Hij heeft een winkeltje voor telefoon-accessoires vlakbij de Arc de Triomphe in Parijs. Vorige week liep het protest van de gele hesjes daar volledig uit de hand. Daarom heeft hij net als de meeste winkeliers nu uit voorzorg houten platen tegen zijn winkelpui geplaatst.
Parijs is in gespannen afwachting van wat de 'vierde acte' van het protest wordt genoemd. Hebben de vreedzame demonstranten zich af laten schrikken door het geweld en blijven ze thuis? Of hebben de geradicaliseerde demonstranten en relschoppers nu juist pas de smaak te pakken? Niemand die het weet.
Duidelijk is wel dat de concessies die de regering deed door de accijnsverhoging op brandstof te schrappen niet het beoogde effect hebben. Het is te weinig en het is te laat om de geest weer in de fles te krijgen. Hierdoor gaat de koopkracht misschien niet verder omlaag, maar wat de demonstranten willen is dat hij stijgt. De gele hesjes hebben een eerste overwinning behaald en ze willen nu doorpakken. Uit opiniepeilingen blijkt dat ze gesteund worden door een grote meerderheid van de Fransen.
De tv op de balie van het winkeltje van Serge staat op een nieuwszender, die de geruchten herhaalt dat demonstranten met vuurwapens naar Parijs zouden komen. Een van de zelfbenoemde woordvoerders van de gele hesjes riep op om het paleis van president Macron binnen te treden. Het voedt de onzekerheid. "Ik ben bang", zegt een wijkbewoonster. "Vorige week was het hier een veldslag. De overheid is kennelijk niet in staat om ons te beschermen."
Om de hoek van het telefoonwinkeltje timmert aannemer Theo de glazen pui van een brasserie dicht. "Heel jammer dat het zo ver heeft moeten komen, een andere oplossing was beter geweest", zegt hij. Maar hij heeft begrip voor het geweld. "Als je de bevolking zo in het nauw drijft, dan maak je mensen wanhopig." Bovendien kan geweld ook iets goeds opleveren volgens hem. "Kijk maar naar de Franse revolutie!"
De concessies waar president Macron afgelopen week mee kwam vertrouwt hij niet. "Hij zet nu een stap terug om straks weer drie stappen vooruit te zetten. De automobilist wordt altijd uitgemolken, nu om de ecologische omwenteling te betalen."
Een wegenbouwbedrijf heeft net de hekken rondom een bouwplek weggehaald. In opdracht van de politie zijn de straten leeggemaakt. Fietsen, terrasmeubilair, vuilnisbaken, steigers, de roosters rondom de bomen: alles waarmee gegooid of gesloopt kan worden moest weg.
Herhaling voorkomen
Vandaag doen de autoriteiten er alles aan om een herhaling van het geweld van vorige week te voorkomen. Er wordt niet meer geprobeerd om de demonstranten in een afgeschermd gebied te houden. De politie zal mobieler zijn. Er zijn 89.000 man ordediensten op de been. Voor het eerst zet de politie in Parijs pantservoertuigen in.
En toch kan dat winkeliers en bewoners rondom de Arc de Triomphe niet geruststellen. De demonstraties zijn onaangekondigd en oncontroleerbaar, omdat de 'gele hesjes' geen centrale organisatie hebben. "De politie kan dit kennelijk niet aan", zegt Serge van de telefoonwinkel. "Het is een nachtmerrie."