Reuters
NOS Nieuws

Reisadvies Frankrijk aangescherpt vanwege protest 'gele hesjes'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Frankrijk aangescherpt vanwege de protesten door de 'gele hesjes' die morgen worden verwacht. Nederlanders die naar Parijs en andere plaatsen in het land willen, worden gewaarschuwd voor demonstraties en wegblokkades. "Wees alert en vermijd plekken waar demonstraties zijn", staat in het advies.

De actie van de 'gele hesjes' begon drie weken geleden als vreedzaam protest tegen de verhoging van de brandstofprijzen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een brede volksbeweging.

Ook is het protest steeds gewelddadiger geworden. In Parijs lieten de demonstranten vorige week een spoor van vernielingen achter en werden winkels geplunderd. 133 mensen raakten daarbij gewond.

Sporen van geweld

Veel winkels op de Champs Elysées nemen daarom voorzorgsmaatregelen. Ze timmeren hun ruiten dicht en blijven morgen gesloten. Op veel winkelruiten zijn nog sporen te zien van het geweld van vorige week.

Bekijk in deze video hoe winkeliers in Parijs zich voorbereiden op nieuwe protesten:

'Wij blijven zeker dicht'

Ook veel toeristische attracties en musea houden morgen de deuren gesloten, zoals de Eiffeltoren, Musée d'Orsay en het Louvre. Verder zijn festivals, opera's en andere culturele evenementen afgelast. In heel Frankrijk is het aantal hotelreserveringen door de gewelddadige protesten met 15 tot 25 procent teruggelopen.

Kerstartikelen

Ook Franse winkels en supermarkten hebben eronder te lijden. Sinds het begin van de 'gele hesjes'-protesten hebben ze een verlies geleden van zo'n 1 miljard euro. Door wegblokkades komen goederen niet of te laat in de winkels. Hierdoor kan ook de toelevering van kerstartikelen in gevaar komen, waarschuwen de grote supermarktketens.

Vanwege de protestacties zijn ook enkele sportwedstrijden uitgesteld. Twee duels van het EK Handbal in Nantes zijn verzet naar zondag en ook in de Franse voetbalcompetitie zijn zes wedstrijden het komende weekend uit het programma geschrapt.

 • Frank Renout / NOS
  Veel winkels nemen maatregelen
 • Frank Renout / NOS
  Ze timmeren hun etalages dicht
 • Frank Renout / NOS
  Veel winkels blijven morgen gesloten
 • Frank Renout / NOS
  De winkeliers lopen door de demonstraties veel inkomsten mis

Pantservoertuigen

In heel Frankrijk worden morgen 89.000 agenten ingezet om de orde te bewaken, waarvan 8000 in Parijs.

In de Franse hoofdstad worden ook pantservoertuigen ingezet. Dat gebeurde voor het laatst in 2005 bij de rellen in de voorsteden. De pantservoertuigen worden ingezet om gebouwen te beschermen en om opgeworpen barricades uit de weg te ruimen.

Uit voorzorg wordt ook al het loszittend straatmeubilair, zoals glascontainers en trapleuningen, verwijderd uit risicogebieden in Parijs. Op verzoek van de politie zijn vanaf morgenochtend vroeg twintig metrostations gesloten.

Ook in andere delen van Frankrijk worden geweldsuitbarstingen verwacht. Op een rotonde in het Zuid-Franse Montauban heeft de politie vandaag bijna dertig molotovcocktails en drie bommen gevonden. De autoriteiten vrezen morgen zeer gewelddadige uitbarstingen in de stad.

Vier gemeenten in Noord-Frankrijk hebben demonstraties van 'gele hesjes' van vrijdagavond tot zondagavond verboden. Ze vinden de kans op ongelukken te groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl