NOS Nieuws

Onderwijsinspectie noemt VMBO Maastricht zeer zwak

Het VMBO Maastricht is een zeer zwakke school en moet dringend orde op zaken stellen. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de onderwijsinspectie dat met de ouders is gedeeld.

De kwalificatie 'zeer zwakke school' is de laagste beoordeling van de onderwijsinspectie. Het schoolbestuur moet een plan van aanpak maken om de kwaliteit binnen een jaar te verbeteren. Als dat niet lukt, kan minister Slob van Onderwijs de financiering stopzetten.

De onderwijsinspectie constateerde in juni dat er van alles was misgegaan in de aanloop naar het eindexamen op het VMBO Maastricht. Ruim 350 examens werden ongeldig verklaard. Naar aanleiding van de problemen stapte voorzitter André Postema van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, waar de school onder valt, afgelopen week op.

Begeleiding, verzuim en veiligheid

De inspectie oordeelt in het vertrouwelijke rapport dat de begeleiding van leerlingen onder de maat is. Verder moet de school meer doen tegen lesuitval en verzuim van leerlingen.

Volgens de inspectie voelen leerlingen zich soms ook niet veilig. Dat komt onder meer doordat buitenstaanders zonder problemen de school in kunnen lopen. In het rapport staat niet om wat voor mensen het gaat, maar eerder waren er berichten over drugsdealers rond de school.

Het rapport is deze week gedeeld met ouders. Locatiedirecteur Loek de Veen zegt in een brief aan de ouders dat hij het oordeel van de inspectie betreurt en dat de school zich herkent in de genoemde knelpunten. Ook schrijft hij dat het VMBO Maastricht sinds de zomervakantie bezig is met een herstelprogramma, waarin onder meer de lesuitval wordt aangepakt en de administratie wordt verbeterd.

Wake-upcall

Een woordvoerder van de school zegt dat het rapport als een wake-upcall wordt gezien. "Het zou ook raar zijn als we van de inspectie een voldoende hadden gekregen." Hij zegt dat er op de school het nodige is veranderd. Zo is het toetsingsprogramma aangepast en de school zegt veel aandacht te besteden aan de cultuur en de sfeer.

Over de berichten over drugsdealers op school, zegt de woordvoerder: "Er is geen school in Nederland waar niet binnen en buiten de hekken wordt gedeald. Dus ik zal niet ontkennen dat dat hier gebeurt, maar ik heb het zelf niet gezien en het springt er bij ons niet uit."

Minister Slob wil pas reageren als het officiële inspectierapport wordt gepresenteerd. Dat gebeurt op 14 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl