ANP
NOS NieuwsAangepast

Voorzitter Postema stapt alsnog op na examendebacle VMBO Maastricht

Voorzitter André Postema van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) vertrekt per direct. Hij doet dat op verzoek van de raad van toezicht. Ook voorzitter Jan Schrijen van de raad van toezicht treedt af.

De positie van Postema stond al een tijd onder druk nadat de inspectie in juni constateerde dat er van alles mis was gegaan in de aanloop naar het eindexamen op het VMBO Maastricht. 353 examens werden ongeldig verklaard.

Volgens de stichting is Postema op verzoek van de raad van toezicht aangebleven om de hersteloperatie te leiden. "Nu de laatste groep getroffen studenten het diploma alsnog heeft gehaald, komt de hersteloperatie in een nieuwe fase en moet er ruimte worden gemaakt voor een nieuw bestuur", schrijft de stichting in een toelichting.

Uithaal naar de inspectie

De inspectie heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het VMBO Maastricht en andere scholen die onder de LVO vallen. De uitkomst wordt op 14 december verwacht. De stichting zegt in de verklaring dat al wel duidelijk is dat er niet alleen op het VMBO Maastricht maar ook op andere scholen "tekortkomingen" zijn geconstateerd.

Op zijn Facebookpagina haalt André Postema uit naar de Onderwijsinspectie. Hij noemt het besluit van de inspectie om de diploma's ongeldig te verklaren onrechtmatig. "In enkele weken was meer dan 90 procent van de eindexamenleerlingen geslaagd. Dat steekt schril af tegen de mededeling van de inspectie en de minister dat er sprake was van duizenden tekortkomingen."

Postema spreekt verder van een "strafexpeditie" van de inspectie tegen LVO-scholen. Hij zegt dat de LVO voor het uitbreken van de crisis bij VMBO Maastricht geen zwakke scholen kende . "Nu zijn zelfs scholen die als excellent werden aangemerkt in de wacht gezet."

Verantwoordelijkheid

Postema is ook teleurgesteld in de politiek. "Uiteraard moet de politiek rekenschap vragen van de betrokkenen. Dit is echter wat anders dan het voortdurend diskwalificeren van de school, de docenten, de schoolleiding en het bestuur."

In juli stuurde PvdA-Kamerlid Ploumen nog een bericht via sociale media naar fractievoorzitter Lodewijk Asscher dat Postema niet overeind gehouden kon worden en dat hij de eer aan zich zelf moest houden. Ze doelde daarmee op zijn positie bij de LVO. Postema is ook lid van de fractie van de PvdA in de Eerste Kamer. Tot voort kort was hij ook fractievoorzitter maar die rol legde hij neer vanwege de kwestie bij het VMBO Maastricht.

Postema zegt dat hij zijn verantwoordelijkheid had willen nemen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van de inspectie. "Ondanks onze volledige medewerking, is dit op basis van het op 14 december te publiceren onderzoek niet mogelijk."

Laatste hoofdstuk

Consulente Ingeborg Dijkstra, die ouders van getroffen leerlingen bijstond, zegt dat de ouders opgelucht hebben gereageerd op het vertrek van Postema. "Het voelt alsof ze nu een hoofdstuk kunnen afsluiten. De meeste leerlingen zijn inmiddels begonnen aan hun vervolgopleiding, maar het besluit van Postema voelt als een laatste hoofdstuk om het boek te kunnen sluiten."

Minister Slob zegt kennis te hebben genomen van het vertrek van Postema. Hij vindt het belangrijk voor het onderwijs in Limburg dat de functies zo snel mogelijk worden ingevuld. Verder wil hij het onderzoek van de inspectie afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl