Spanning op de Champs-Élysées: traangas ingezet tegen 'gele hesjes'
Op de Champs-Élysées in Parijs heeft de ordepolitie traangas ingezet tegen demonstranten. Het gaat om deelnemers aan de protesten van de 'gele hesjes', de beweging die al weken op diverse plaatsen in Frankrijk actievoert tegen de gestegen brandstofprijzen door hogere accijnzen. Vandaag waren volgens schattingen van de autoriteiten in heel Frankrijk zo'n 80.000 mensen op de been.
Betogers in Parijs wrikten straatstenen los en zochten de confrontatie. Volgens de krant Le Parisien waren zo'n honderd rechts-extremisten bij de schermutselingen betrokken. Duizenden politiemensen waren op de been om in de hoofdstad de orde te bewaren. Achttien mensen zijn opgepakt.
Op bepaalde plaatsen in het centrum mochten de naar schatting 8000 demonstranten in gele hesjes niet komen. De autoriteiten wilden onder meer verhinderen dat door blokkades het verkeer in de stad werd ontregeld. Ook mochten de betogers niet in de buurt van het Élysée komen, het presidentiële paleis.
Correspondent Frank Renout zegt dat de betogers geen toestemming hadden om op de Champs-Élysées te komen. Hij spreekt van een chaos. De politie gebruikte niet alleen traangas om de betogers te verdrijven, maar zette ook het waterkanon in.
De regering heeft tot nu toe geen grote concessies gedaan om de betogers tevreden te stellen, zegt Renout. Maar mogelijk komt president Macron hun dinsdag tegemoet. Hij woont dan een overleg bij over het klimaat. Er zijn speculaties dat Macron dan iets aan de brandstofbelasting doet, zonder de klimaatdoelstelling in gevaar te brengen, zegt Renout.
De 'gele hesjes' demonstreerden ook in andere steden. Er was opgeroepen tot demonstraties in Lyon, Lille, Toulouse, Limoges en Carcassonne. Ook op de tolwegen werd opnieuw actiegevoerd; automobilisten hoefden er niet te betalen. Ook provinciale wegen werden geblokkeerd.
Beschuldiging tegen Le Pen
Minister van Binnenlandse Zaken Castener houdt Marine Le Pen van het Rassemblement National verantwoordelijk voor de ongeregeldheden in Parijs. Zij had via sociale media opgeroepen om naar de Champs-Élysées te komen, ook al was dat verboden gebied.
Le Pen reageerde via Twitter meteen op de beschuldiging. Ze zegt dat ze zich alleen maar had afgevraagd waarom de 'gele hesjes' niet in de winkelstraat mochten komen, terwijl veel andere betogingen op de Champs-Élysées wel worden toegestaan. Le Pen spreekt van een achterlijke beschuldiging.
Zij krijgt bijval van een leider van de linkse beweging La France Insoumise (LFI). Die stelt dat de minister van Binnenlandse Zaken met een verzinsel komt om de 'gele hesjes' in de hoek van extreem-rechts te plaatsen.
Oordoppen uitdoen
Een andere voorman van het LFI vindt dat president Macron "zijn oordoppen moet uitdoen en naar de mensen moet luisteren". Volgens hem is de boodschap duidelijk: Macron moet zijn beleid veranderen.
Gisteravond kwam het in Calais tot ongeregeldheden toen honderden 'gele hesjes' een rotonde naar de snelweg blokkeerden. Ook gooiden ze stenen naar de politie, die reageerde met traangas.
Bij de protesten zijn de afgelopen tijd twee mensen om het leven gekomen. De Franse autoriteiten maken verder melding van honderden gewonden.
Belgen
Ook in Wallonië zijn demonstraties geweest tegen de hoge belastingen op brandstof. In Vlaanderen, waar de prijzen net zo hoog zijn, vooralsnog niet. Volgens correspondent Thomas Spekschoor is de verklaring hiervoor dat veel Franstalige Belgen het Franse nieuws volgen en dat daardoor het protest is overgewaaid.